Valmieras Ziņas

5 garšvielas sildošiem ēdieniem

Lasīšanas laiks: 3 min

Īpaši labi sildoši ēdieni noder gan pie vakariņu galda aukstākā laikā, gan rīkojot pavasara talkas un pirmos piknikus. Šāda veida ēdienus viegli var pagatavot, izmantojot kādu no piecām sildošajām garšvielām – melnos piparus, Teličeri piparus, ingveru, kariju vai kardamonu, pieredzē dalās AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

“Garšvielas ir dabīgi produkti, kas aug dažādās pasaules vietās. Tās piešķir ēdienam specifisku garšu, smaržu un paildzina to uzglabāšanas laiku. To garša un smarža tiek iegūta no oleorezīniem, ko satur augi. Aromāta stiprums atkarīgs no oleorezīnu daudzuma, kā arī to proporcijas. Garšvielas un garšaugus ēdienam var pievienot jebkurā to gatavošanas brīdī. Kad tos pievienosiet, uzgaidiet, līdz tie pilnībā sajaucas ar ēdienu. Piemēram, ilgstoša garšvielu atrašanās karstumā var mainīt to garšu. Ja ēdiena gatavošanai nepieciešams neilgs laika periods, garšvielas var pievienot sākumā. Savukārt, ja ēdiens jāgatavo ilgi, pievienojiet tās pašās beigās vai gatavošanas laikā,” aicina pamēģināt AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

Melnie pipari

Melnie pipari ir pasaulē visbiežāk izmantotā garšviela. Maltiem pipariem virtuvē vienmēr atradīsies pielietojums, taču, ņemot vērā, ka no tiem jau ir izdalījušās ēteriskās eļļas, tie nebūs tik asi un aromātiski kā svaigi malti melnie pipari. Veselus melnos piparu graudus cieši noslēgtā traukā var uzglabāt līdz pat trim gadiem. Ja jums jāizmanto malti melnie pipari, uzglabājiet tos slēgtā traukā, sekojiet rotācijas principam un bieži atjaunojiet krājumus. Vislabākais rīks piparu sasmalcināšanai un sašķelšanai ir piesta. Melnie pipari ir labs papildinājums zivju, gaļas ēdieniem, zupām, marinādēm.

Teličeri pipari

Tellicherry Garbled Special Extra Bold pipari nāk no Teličeri, Keralā, Indijā. No vienas pipara stīgas var iegūt tikai 20% šo augstvērtīgo piparu. Tie ir 4–6,5 mm lieli. Sarkanas, nogatavojušās ogas tiek novāktas un cieši iepakotas plānos džutas maisos. Tad maisi tiek ievietoti upes straumē. Pēc 1–2 nedēļām pipari tiek izcelti no upes, noberzti, lai pilnībā atbrīvotos no miziņām, un tad noskaloti. Žāvēšanas procesam jābūt ātram, lai mitrie pipari nesāktu pelēt. Būtiski, ka Tellicherry Garbled Special Extra Bold pipari pēc novākšanas tiek šķiroti. Tā kā šiem pipariem ir daudz lielāki graudi nekā citiem piparu veidiem, un tie satur vairāk nekā 3% ēterisko eļļu, šie pipari piešķir ēdienam viegli asu un niansētu garšu, nenomācot citas sastāvdaļas. Lielajiem augļiem ir patīkami sulīgs un spēcīgs aromāts, kas piešķir īpaši patīkamu un dziļu garšu – labi sader ar cepeti un citiem gaļas ēdieniem. 

Ingvers

Ingvers labi sader ar Āzijas ēdieniem, kā arī konditorejas izstrādājumiem un desertiem. Kā garšviela tiek izmantota notīrīta un samalta sakne. Ingvers ir iecienīts ķīniešu un indiešu virtuvē. Jāatceras, ka sālītiem ēdieniem ingveru jāpievieno uzmanīgi, saldajiem – pēc garšas. Lietošana: tortes un citi konditorejas izstrādājumi (piemēram, piparkūkas), ēdieni no āboliem un bumbieriem, augļu salāti, saldējums un putukrējums, dzērieni, ēdieni no dārzeņiem un sēnēm, marinādes, cūkgaļa, austrumu virtuves ēdieni no gaļas, zivs, vistas gaļas un vēžveidīgajiem. Īpaši piemērots kā garšviela pie putukrējuma un saldējuma. Vērts nobaudīt arī ļoti veselīgo ingvera tēju.

Karijs

Karijs ir garšvielu maisījums, kura sastāvā ir kurkuma, ingvers, ķimenes, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, melnie pipari, lauru lapas un grieķu sierāboliņš. Tas labi noder rīsu, vistas un cūkgaļas ēdienu pagatavošanai un iekrāsošanai. Karijs piešķir ēdienam zeltītu nokrāsu un austrumniecisku garšu. Pirms lietošanas vēlams uzkarsēt nelielā eļļas daudzumā. Piemēram, zaļais karijs ir viens no vislabāk zināmajiem un iecienītākajiem Taizemes ēdieniem. Vistas izsmalcinātajā garšā jūtams kokosriekstu piens, laims, ingvers un koriandrs.

Kardamons

Ja piparus dēvē par garšvielu karali, tad kardamonu par karalieni. Šai garšvielai ir sena vēsture, ko saista pat ar Ēģiptes valdnieci Kleopatru, bet mūsu platuma grādiem tuvāks vēsturiskais stāsts ir, ka vikingi savulaik kardamonu aktīvi izmantojuši ceptiem ēdieniem. Kardamonu daudz izmanto Indijas ēdieniem. Kardamons ir izplatīts indiešu un Tuvo Austrumu virtuvēs, kur to parasti pievieno kafijai. Kardamonu vēl var pievienot kūkām, maizei un augļu salātiem.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, reģistrācijas Nr.90000054163, izsludina konkursu uz Valmieras nodaļas REFERENTA amatu (uz nenoteiktu laiku). Prasības pretendentiem: * Vismaz pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība; * valsts valodas zināšanas augstākajā līmenī; * vēlamas angļu valodas zināšanas, kas ļauj amata pienākumu izpildē komunicēt svešvalodā (amata pienākumi ietver arī ārzemju klientu apkalpošanu); * izpratne par Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegtajiem pakalpojumiem; * labas prasmes darbā ar datoru; * vēlama darba pieredze valsts pārvaldē vai klientu apkalpošanas jomā; * labas saskarsmes un komunikācijas spējas. Galvenie darba pienākumi: * pieņemt izskatīšanai dokumentus migrācijas jomā; * apmeklētāju (tajā skaitā ārzemnieku) apkalpošana klientu apkalpošanas zālē; * darbs ar informācijas sistēmām; * administratīvo aktu projektu izstrāde; * ziņu aktualizēšana Fizisko personu reģistrā. Pārvalde piedāvā: * iespēju veikt atbildīgu un interesantu darbu valsts pārvaldē; * mēnešalgu EUR 1100,- pārbaudes laikā un pēc pārbaudes laika līdz EUR 1221,- pirms nodokļu nomaksas; * sociālās garantijas - veselības apdrošināšanu (pēc pārbaudes laika), redzes korekcijas līdzekļu iegādes izdevumu kompensāciju; * papildatvaļinājumu, atvaļinājuma pabalstu, novērtēšanas prēmiju; * labus darba apstākļus Valmierā, Meža ielā 7, LV-4201. Iesniedzamie dokumenti: * motivācijas vēstule; * CV; * izglītības dokumenta kopija. Amata pienākumu veikšanai nepieciešams izmantot patstāvīgi noformētu nacionālo elektroniskās identifikācijas risinājumu, t.i., eParaksts mobile, eParaksts eID. Pretendentu vērtēšanas komisija izskatīs tikai tos pieteikumus, kuriem būs pievienoti visi iesniedzamie dokumenti. Pretendentiem, kuri izglītību ir ieguvuši ārvalstīs, jāpievieno dokuments par izglītības akadēmisko atzīšanu Latvijā. Dokumentus var iesniegt līdz 2025.gada 5.septembrim: * nosūtot pa pastu uz adresi - Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Personāla vadības nodaļai, Čiekurkalna 1.līnija 1, k-3, Rīga, LV-1026; * nosūtot uz e-pasta adresi: darbs@pmlp.gov.lv ar norādi “pieteikums Valmieras nodaļas referenta amatam”. Uzziņas pa tālruni: 67219552. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula), 13.pantu, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde informē, ka: 1) pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu atlases konkursa norisi; 2) personas datu apstrādes pārzinis ir Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, kontaktinformācija: Čiekurkalna 1.līnija 1, k-3, Rīga, LV-1026, e-pasts: pmlp@pmlp.gov.lv Profesija: REFERENTS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meža iela 7, Valmiera, Valmieras nov. Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-09-05 Kontaktpersona: Santa Zariņa Izglītības līmenis: 1.līmeņa profesionālā augstākā izglītība

SIA “VALMIERAS NAMSAIMNIEKS” aicina savā komandā kolēģi uz nenoteiktu laiku SANTEHNIĶI Galvenie darba pienākumi: ūdensvadu un kanalizācijas tīklu, siltumapgādes sistēmu apkalpošana sanitārtehnisko iekārtu uzstādīšana un apkalpošana ūdens skaitītāju nomaiņa, ierīkošana un uzstādīšana citu santehnisko darbu veikšana Prasības kandidātiem: profesionālās kvalifikācijas apliecība – būvniecībā vai cits specialitāti apliecinošs izglītības dokuments tiks uzskatīts par priekšrocību vēlama praktiska darba pieredze santehniķa darbā, būvniecībā izpratne par ēku tehnisko aprīkojumu (siltumapgāde, ūdensvads un kanalizācija) prasme kontaktēties ar cilvēkiem B kategorijas autovadītāja apliecība valsts valodas zināšanas ne mazākas kā pamata līmenī (A2) Piedāvājam: dinamisku darbu vienā no lielākajiem namu pārvaldīšanas uzņēmumiem Vidzemē veselības apdrošināšanu pēc nostrādātiem 6 mēnešiem nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc nostrādātiem 3 mēnešiem labumu grozu atbilstoši koplīgumam līdzmaksājumu sporta aktivitātēm stabilu atalgojumu no EUR 1280 – 1410 (bruto) mēnesī atkarībā no pieredzes un prasmēm Pieteikties līdz 2025.gada 21. septembrim, sūtot CV elektroniski uz Personals@v-nami.lv vai uz adresi: Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “VALMIERAS NAMSAIMNIEKS”, Semināra iela 2a, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Sazināsimies tikai ar tiem pretendentiem, kurus aicināsim uz pārrunām. Tālrunis informācijai: 28329013. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti šīs atlases konkursa ietvaros. Datu pārzinis ir Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “VALMIERAS NAMSAIMNIEKS”, Semināra iela 2a, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: SANTEHNIĶIS Darba vietas adrese: LATVIJA, Semināra iela 2A, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-09-21 Kontaktpersona: VALMIERAS NAMSAIMNIEKS VALMIERAS NAMSAIMNIEKS

Meklējam pilna laika full-stack programmētāju Valmierā ilgtermiņa darbam ar WordPress bāzētām tīmekļa vietnēm un sistēmām. Darba ikdiena sastāvēs no dažādas sarežģītības risinājumu izstrādes uzņēmuma iekšējām vajadzībām. OBLIGĀTĀS PRASĪBAS: Minimālais izglītības līmenis: Vidējā vai vidējā - profesionālā Labas angļu valodas zināšanas: spēja brīvi klausīties, izteikties, lasīt dokumentāciju un izprast tehniskos terminus.  Zināšanas un pieredze darbā ar GIT / HTML / JS / CSS / PHP / MYSQL Pieredze darbā ar WordPress (vispusēji) ĻOTI NOVĒRTĒSIM, JA TEV IR: Paplašināta pieredze darbā ar WordPress (framework, funkcionalitātes un darbības principu pārzināšana) Pieredze un zināšanas darbā ar Linux sistēmām (OS un serverprogrammatūra) Pieredze darbā ar AWS, Google Cloud Console, AI risinājumiem (automatizācija) Kā svarīgus papildus kritērijus vērtējam augstu atbildības sajūtu un paškritiku, izpildīto darbu kvalitāti un precizitāti, motivāciju, un acīmredzamu vēlmi attīstīt sevi profesionāli. MĒS PIEDĀVĀJAM: Stabilu un konkurētspējīgu atalgojumu atkarībā no kvalifikācijas, un pieredzes (no 1800 EUR / BRUTO); Veselības apdrošināšanu; Darbu mūsdienīgi iekārtotā birojā ar klimata kontroli, atpūtas zonu un virtuvi ar neizsmeļamiem kafijas krājumiem, kā arī autostāvvietu; Mūsdienīgu un ergonomiski iekārtotu personīgo darba vietu; Izaugsmes iespējas (ikgadējās prēmijas un iespēju iegūt algas paaugstinājumu, atbilstoši savām spējām, motivācijai piedalīties uzņēmuma attīstībā un parādītajam rezultātam); Darbu bez neparedzētām virsstundām, brīvdienu dzimšanas dienā; Fleksiblu darba laiku (galvenais ir rezultāts) un iespēju daļu laika strādāt no mājām; Draudzīgu kolektīvu ar brīvu darba vidi, bez pārmērībām kontroles mehānismos (galvenais ir rezultāts); Darba laiks: 9:00 - 18:00 Ja esi ieinteresēts pievienoties mūsu komandai, iesūti savu CV un motivācijas vēstuli (neformāli: īss apraksts un nākotnes vīzija par sevi, un savu profesionālo darbību, kā arī tas, ar ko būsi noderīgs mūsu komandas papildinājums) uz sekojošo e-pasta adresi: info@webhaus.lv Profesija: PROGRAMMĒTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Ziemeļu iela 7, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Informācijas tehnoloģijas / Telekomunikācijas Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-09-14 Darba sākšanas datums: 2025-09-15 Kontaktpersona: Edgars Āboliņš Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri