Valmieras Ziņas

ZAAO aicina uzlabot bioatkritumu šķirošanas paradumus

Lasīšanas laiks: 3 min

SIA “ZAAO” turpina rūpēties par videi draudzīgu un ilgtspējīgu atkritumu apsaimniekošanu, piedāvājot iedzīvotājiem bioatkritumu šķirošanas pakalpojumu. Lai konteineri kalpotu ilgāk, būtu tīri un bez nepatīkamām smakām, ir svarīgi ievērot dažus būtiskus noteikumus un pareizi šķirot atkritumus, portālu “Valmieras Ziņas” informēja SIA “ZAAO” Sabiedrisko attiecību vadītāja Dina Lukaševiča-Lāce.

Ko drīkst mest bioatkritumu konteinerā?

  • Pārtikas atkritumus – cietos piena produktus, gaļas, zivju un citu dzīvnieku izcelsmes produktus (asakas, olu čaumalas), miltu izstrādājumus, augļus, dārzeņus, kafijas un tējas biezumus.
  • Dārza atkritumus – lapas, ziedus, nezāles, pļautu zāli, zarus un saknes līdz 2 cm diametrā.

Ko nedrīkst mest bioatkritumu konteinerā un kāpēc?

  • Bīstamos atkritumus, piemēram, baterijas, akumulatorus, krāsas, šķīdinātājus, pesticīdus, augu aizsardzības līdzekļus un medikamentus. Šie priekšmeti satur toksiskas vielas, kas var piesārņot kompostu, kaitēt videi un apdraudēt cilvēku un dzīvnieku veselību.
  • Būvgružus, tādus kā ķieģeļi, cementa bloki, stikls, metāls un celtniecības putas. Tie ir pārāk smagi un traucē kompostēšanas procesu, jo nav bioloģiski noārdāmi.
  • Sadzīves atkritumus, piemēram, papīru, kartonu, plastmasu, metālu un stiklu. Lai gan šie materiāli ir šķirojami, tie nav piemēroti bioatkritumu konteineram, jo nesadalās bioloģiskā veidā un piesārņo kompostu.
  • Mājdzīvnieku izkārnījumus un pakaišus. Šādu atkritumu sastāvā var būt patogēni, kas ir bīstami veselībai un negatīvi ietekmē kompostēšanas procesu.
  • Akmeņus, smiltis un pelnus, jo tie nesadalās un var radīt problēmas komposta kvalitātei.
  • Autiņbiksītes un higiēnas piederumus, kas satur sintētiskus materiālus. Tie nav bioloģiski noārdāmi, tāpēc nav piemēroti kompostēšanai.
  • Šķidrumus, tostarp eļļas, marinādes, mērces, kompotus, pienu un kefīru. Šķidrumi konteinerā rada pārmērīgu mitrumu un izraisa nepatīkamas smakas. ZAAO konteineri ir aprīkoti ar ventilācijas caurumiem un apakšējo režģi, kas palīdz izvadīt lieko mitrumu un nodrošina efektīvu gaisa cirkulāciju. Ja atkritumi ir pareizi šķiroti un konteinerā nav šķidrumu, ventilācijas sistēma ļauj tiem dabiski izžūt, samazinot masu un novēršot smakas.

Lai konteinerus uzturētu tīrus un sausus, jāievēro vairāki nosacījumi.

  • Izmantojiet bioloģiski noārdāmus maisiņus! Tie palīdz samazināt tiešu atkritumu saskari ar konteinera iekšpusi un novērš netīrumu uzkrāšanos. Šos maisiņus var iegādāties visos ZAAO EKO laukumos, mūsu Klientu apkalpošanas centrā Valmierā, kā arī pasūtīt ar pakomātu starpniecību. Svarīgi pārliecināties, ka biokompostējamajiem maisiņiem ir atsauce uz EN 13432 standartu.
  • Novietojiet konteineru ēnainā vietā! Karstums paātrina bioloģisko atkritumu sadalīšanos un smaku veidošanos. Novietojot konteineru ēnā, samazinās temperatūra tā iekšpusē, kas aizkavēs atkritumu pūšanas procesu.
  • Saistiet mitrumu ar sausiem materiāliem! Pirms atkritumu ievietošanas konteinerā, pārliecinieties, ka tajos nav lieka šķidruma. Pievienojiet sausas koku lapas, zāles pļāvumus vai ietiniet atkritumus avīzes lapā, lai absorbētu lieko mitrumu un nodrošinātu ventilācijas sistēmas efektīvu darbību.
  • Regulāri tīriet un uzturiet konteineru sausu! Ieteicams konteineru regulāri iztukšot un izskalot ar ūdeni, lai noņemtu atkritumu atlikumus un novērstu smaku veidošanos. Pēc iztukšošanas konteiners ir jāizžāvē.

Apzinoties, ka reizēm var rasties izaicinājumi un neskaidrības, ZAAO speciālisti vienmēr ir gatavi sadarboties un meklēt labākos risinājumus. Mūsu kopīgais mērķis ir samazināt atkritumu apjomu un veidot tīrāku vidi. Ar iedzīvotāju iesaisti un sadarbību mēs varam turpināt virzīties uz ilgtspējīgām izmaiņām, kas pozitīvi ietekmēs visu sabiedrību.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri