Valmieras Ziņas

VTV: Eksperti un iedzīvotāji vērtē jauno skatu terasi pie Gaujas (3)

Jaunā skatu terase pie Gaujas Valmierā ir vieta publisku un privātu pasākumu rīkošanai, vieta iniciatīvām, vieta, kur satikties, kopīgi pavadīt laiku. Tā ir vieta, kur liels vai mazs var radīt un darīt, vieta, kur dzīvojam zaļi! Skatu terase ir brīvi pieejams publisks objekts, ko atpūtai var izmantot ikviens valmierietis un pilsētas viesis.

Gājēju ceļš un skatu terase Atpūtas parkā Valmierā veidoti saskaņā ar universālā dizaina principiem, kas paredz ērtu piekļuvi pie Gaujas un atpūtas infrastruktūru, īpaši domājot arī par cilvēkiem ratiņkrēslos, māmiņām ar bērniem ratiņos, kuriem piekļuve dabai ir ierobežota. Pārbūvētais ceļš, kas ved uz skatu terasi, aprīkots ar metāla margām cilvēku ar īpašām vajadzībām pārvietošanās ērtībai. Apmeklētāju plūsma objektā tiek virzīta pa izbūvētajām konstrukcijām, tādējādi vienlaikus veicinot dabas un bioloģiskās daudzveidības aizsardzību.

Izbūvētais grants seguma gājēju ceļš atzarojas no esošā asfaltētā parka ceļa un turpinās koka segumā, organiski pārtopot skatu terasē pie upes. Terases priekšā, tuvāk Gaujai, veidots soliņš, kas, piekļaujoties reljefa maiņai, izaug no taciņas dēļu klāja. Savukārt terases aizmugurē veidota sēdvieta, kas no soliņa pakāpeniski pārtop zvilnī. Terase veidota piepacelta no zemes, jo daļai no labiekārtotās teritorijas pastāv applūšanas iespēja.

Skatu terase un daļa taciņas, veidota no cilvēku veselībai draudzīgām un ilgtspējīgām priedes koka konstrukcijām, kas apdarinātas ar Latvijas klimatiskajos apstākļos ļoti izturīgajiem, no Sibīrijas atvestiem lapegles dēļiem. Tajos veidoti pretslīdes frēzējumi segumu drošai izmantošanai mitros laikapstākļos. Koka elementu noturības saglabāšanai tā divās kārtās apstrādāta ar lineļļu. Terases un tās konstrukciju būvniecība izmaksāja 51 431 EUR.

Pirms projekta realizēšanas uz mazo pļaviņu pie Gaujas veda vien iebraukts, no asfaltētā gājēju ceļa atzarojies meža ceļš. Projekta ietvaros tas pārbūvēts par izturīgu grants seguma ceļu, nodrošinot drošu un ērtu piekļuvi Gaujai kā ūdens ņemšanas un glābšanas laivu ielaišanas vietai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta operatīvajam transportam.  Vienlaikus ceļš kalpo kā atbilstoša infrastruktūra SIA “Valmieras ūdens” tehniskajām vajadzībām – šajā vietā Gauju šķērso maģistrālais ūdensvads, apgādājot ar dzeramo ūdeni abus Gaujas krastus.  Tādēļ vienlaikus ar ceļa pārbūvi projekta ietvaros tika veikts apakšzemes komunikāciju remonts. 

Lai nodrošinātu koka konstrukciju saglabāšanu un drošību, teritorijā tiks uzstādīta arī videonovērošana. Projekta ietvaros jau 2018.gadā 2,6 ha platībā tika sakopts arī Gaujas labā krasta posms, izzāģējot apaugumu ar krūmiem, attīrot no piesārņojuma ar atkritumiem, tādējādi veidojot estētisku Gaujas ainavas telpu.

Gājēju ceļa un terases būvniecība tika realizēta saskaņā ar SIA “DJA” izstrādāto būvprojektu. Tā galvenais arhitekts ir Didzis Jaunzems – viens no talantīgākajiem jaunās paaudzes arhitektiem, vairākkārtējs Latvijas arhitektūras gada balvas laureāts.

Atbilstoši publiskā iepirkuma rezultātiem būvdarbus veica SIA „NEJSS”. Projekta kopējās izmaksas bija 117 341,22 EUR bez PVN, aptverot gan pievedceļa pārbūvi, apakšzemes komunikāciju remontu, Gaujas labā krasta meža sakopšanu, apgaismojuma izbūvi, kā arī terases un tās elementu būvniecību. Aktivitātes 39 466 EUR apmērā līdzfinansēja Latvijas vides aizsardzības fonds. Fonda līdzfinansētā projekta “Gaujas krasta daļas Valmieras pilsētā sakopšana, labiekārtošana un jaunas infrastruktūras izveide vides pieejamības nodrošināšanai” (projekta numurs Nr.1-08/107/2018) mērķis ilgtermiņā ir veicināt dabas un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un aizsardzību, mazinot antropogēno slodzi dabas teritorijās, izveidot infrastruktūru vides pieejamībai pie publiskajiem ūdeņiem, kā arī, līdzsvarojot rekreācijas telpu attīstību pilsētā, nodrošināt rekreācijas iespējas kvalitatīvā dabas vidē.

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

    Sanita - 27.06.2019 Atbildēt

    Pāris dienas atpakaļ bijām apskatīt jauno objektu. Radās jautājums, cik bieži šīs terases vidū tiks pļauta zāle? jo šobrīd tur bija līdz ceļiem saaugusi.

    Andža - 27.06.2019 Atbildēt

    Arhitektam ģeniāla ideja – palu jeb plūdu laikā varēs kājas mērcēt vidū. Jā, tiešām malacis. Kad ārā ir riebīgs laiks, ūdens ir ledaini auksts – iesim mērcēt pēdas :) Vai tiešām nevienam neienāca prātā jautājums – Kāda velna pēc šito (figņu) būvēt?

    Jānis - 29.06.2019 Atbildēt

    Skatu terase? Jāskatās uz kurieni? Absolūti neainaviskā vietā taisnā Gaujas posmā. Laikam jameklē kāds brīnums pāri krastam krūmājos. Arī sēžamā daļa vienā vietā jau salauzta vai ielūzusi. No sāna apakša redzamie koka balsti sagrīļojušies. Nesaprotams, nepraktisks koncepts, nesaprotamā vietā.

Mūsu partneri