Valmieras Ziņas

“Food Union”: Covid-19 šogad ietekmēja arī piena pārstrādes nozari

Lasīšanas laiks: 3 min

Koronavīruss šogad ietekmēja ikvienu biznesa jomu, tai skaitā arī piena pārstrādes nozari, komentējot nozares aktualitātes 2020.gadā aģentūrai LETA pastāstīja “Food Union” vadītāja Latvijā Irēna Holodnaja.

Vērtējot piena nozares 2020.gada svarīgākos notikumus, Holodnaja minēja Saeimas neatbalstīto iniciatīvu samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) piena produktiem līdz 5%, piena cenas stabilitāti Covid-19 krīzes laikā, valsts atbalsta instrumentus lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem, piena pārstrādes uzņēmumu sniegto atbalstu daudzbērnu un maznodrošinātajām ģimenēm, kā arī to, ka piena pārstrādātāju un zemnieku slēgtie ilgtermiņa līgumi snieguši nepieciešamo stabilitāti krīzes laikā.

Holodnaja atzīmēja, ka Saeima šoruden divas reizes noraidīja iniciatīvu samazināt PVN likmi līdz 5% piena produktiem, kā arī maizei, gaļai, zivīm un olām, tādējādi piena nozares viedoklim paliekot nesadzirdētam. Viņa uzvēra, ka pārmaiņas sniegtu nozīmīgu atbalstu Latvijas ģimenēm, īpaši, cilvēkiem ar mazākiem ienākumiem, veicinot pilnvērtīga uztura pieejamību, svaigas un veselīgākas pārtikas patēriņu. Līdztekus PVN likmes samazinājums uzlabotu Latvijas lauksaimnieku un vietējo ražotāju konkurētspēju vietējā tirgū.

Lai arī martā tika prognozēta nozīmīga pandēmijas ietekme uz svaigpiena cenām, šīs prognozes nepiepildījās, pastāstīja Holodnaja. Pavasarī cenas nokritās vien 10-15% robežās, vasarā stabilizējās, bet kopš augusta uzsāka kāpumu un pašlaik ir aptuveni -5% robežās attiecībā pret tādu pašu periodu pērn. Attiecīgi patērētāji šogad baudīja nemainīgas piena produktu cenas, pauda “Food Union” vadītāja Latvijā.

Līdztekus “Food Union” pārstāve pozitīvi vērtēja valsts sniegtos atbalsta instrumentus situācijas stabilizēšanai lauksaimniecības un pārtikas ražošanas nozarēs. Viņa komentē, ka “Lauku atbalsta dienests dāsni atbalstīja lauksaimniekus un pārtikas ražotājus ar vairākiem atbalsta mehānismiem, kuru mērķis bija stabilizēt uzņēmēju ienākumus šajā izaicinošajā laikā.”

Holodnaja uzsvēra arī piena pārstrādes uzņēmumu sniegto atbalstu bērniem no maznodrošinātām un daudzbērnu ģimenēm pandēmijas sākumā. Viņa min, ka “16 000 bērnu no maznodrošinātām un daudzbērnu ģimenēm visā Latvijā saņēma “Food Union” ražoto “Rasēns” pienu 100 000 eiro vērtībā.” Savukārt sabiedriskā labuma organizācijas “Hospiss LV” organizētās akcijas “Galds savējiem” ietveros, mediķi saņēma gan “Kārums” biezpiena sieriņus un “Tukuma piena” jogurtus, gan arī citu pārtikas ražotāju produkciju, pauž “Food Union” pārstāve.

Covid-19 radīto apstākļu kontekstā savu nozīmi pierādījuši arī ilgtermiņa līgumi starp piena ražotājiem un pārstrādātājiem. Holodnaja teic, ka “zemnieki zina, ka viņu saimniecībās ražotajam pienam būs stabils iepircējs, kā arī garantēta un laicīga samaksa.” Viņa uzsver, ka šāds sadarbības modelis piena pārstrādes uzņēmumiem nozīmē nepieciešamo resursu pieejamību pārskatāmā nākotnē, nodrošinot nepieciešamā apjoma un kvalitātes piena piegādi ikdienā.

Kā ziņots, “Food Union” grupa apvieno trīs lielākos piena pārstrādes un saldējuma ražošanas uzņēmumus Latvijā – “Rīgas piena kombināts”, “Valmieras piens” un “Rīgas piensaimnieks”, lielāko saldējuma ražotāju Igaunijā “Premia”, lielāko saldējuma ražotāju Dānijā “Premier Is” un saldējuma izplatītāju “Hjem Is”, saldējuma ražotāju Norvēģijā “Isbj¸rn Is”, saldējuma ražotāju Rumānijā “Alpin57Lux” un saldējuma ražotāju Baltkrievijā “Ingman Ice Cream”. 2018.gadā “Food Union” atvēra divas piena produktu un bērnu pārtikas ražotnes Ķīnā.

“Food Union” uzņēmumu apgrozījums Latvijā pagājušajā gadā bija 114,3 miljoni eiro, kas ir par 6% mazāk nekā 2018.gadā.

 

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri