Valmieras Ziņas

Dzidra un Jānis Grīnbergi – Valmieras novada Goda pilsoņi

Lasīšanas laiks: 5 min

Darbs dara darītāju. Tas ir par viņiem. Viņu darbs ir mantojums, cieņa, spēks, dalīšanās, kopā būšana, sirds siltums. Darbs kā vecs draugs, no kura atpūtas nevajag, ar kuru parunāties un saprast īsto virzienu, kurš reizēm aicina piestāt, bet reizēm – mesties iekšā jaunatklājumos atvērtām rokām un sirdīm. Darbs un darītājs, un jau sajaucies, kurš no viņiem ir sakne un kurš – galotne.

Par ilggadēju darbību, attīstot vienu no pirmajām saimniecībām Latvijā, kas īsteno kaņepju audzēšanu un pārstrādi, tādējādi veicinot šīs produkcijas atpazīstamību un augstu novērtējumu, par latviskās amata prasmes stiprināšanu, gatavojot kaņepju aizdaru (piešķirta kultūras zīme “Latviskais mantojums”), par uzņēmējdarbības un lauku tūrisma veicināšanu apbalvojumu “Valmieras novada Goda pilsonis” 17. novembrī saņēma zemnieku saimniecības “Adzelvieši” saimnieki Dzidra un Jānis Grīnbergi, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.

“”Adzelvieši” ir sena mājvieta, Valmieras muzejā ir 1542. gada dokuments, ka šo māju iznomā barons. Mums ir rakstisks apliecinājums, ka 1878. gadā mana vīra Jāņa senči ir izpirkuši zemi kā dzimtas īpašumu, Jāņa vecvectēvs ar trīs krustiem paraksta vietā apliecinājis darījumu. Šodien “Adzelvieši” ir zemnieku saimniecība, kur kopā ar mums saimnieko arī dēls Matīss. Ļoti ceram, ka to turpinās darīt arī nākamās paaudzes,” stāsta Dzidra Grīnberga.

“Adzelviešos” audzē zālāju sēklas, graudus, kartupeļus, lielos pelēkos zirņus, pēc senču metodēm skābē kāpostus, piedāvā arī medu, taču senākās saknes ir kaņepju audzēšanai. “Šeit saglabātas, šķiet, visā Latvijā senākās kaņepju audzēšanas prasmes. Ar vīru esam agronomi. Kad varēja atgūt īpašumu 1990. gados, nebija nemaz īsti citu domu par saimniekošanas virzienu. Vīrs šeit ir uzaudzis, pārzina senās kaņepju audzēšanas tradīcijas, tāpēc nolēmām audzēt kaņepes un gatavot kaņepju aizdaru. Tagad es to pasaku vienā teikumā, bet tas bija ilgs process, lai sāktu mājražošanu. Senās metodes zinām, jo paši esam seni, tās ir nodotas no paaudzes paaudzē. Bet, saprotams, ka, lai produkciju pārdotu, ir jāievēro mūsdienu prasības. Taču par senajām metodēm labprāt stāstām mūsu viesiem. Lauku tūrisms ir vēl viens mums sirdij tuvs darbs.” Viesi aicināti apskatīt 108 gadus veco klēti, izbaudīt skatu uz Burtnieka ezeru, uzzināt par senajiem darbarīkiem un veidiem kaņepju apstrādē. “Esam vienīgā vieta Latvijā, kur var klātienē apskatīt, kā no kaņepēm iegūst šķiedru. Klētiņā klājam galdu, cienājot ar kaņepjmaizītēm un tēju. Stāstām, cik vērtīgas kaņepes ir kā uzturviela. Ar tām var aizstāt gaļu, ko agrāk arī darīja, jo nebija taču ledusskapju gaļas uzglabāšanai. Kaņepju sēklas ir olbaltumvielu avots, kaņepju eļļa – neaizvietojamo taukskābju. Kaņepēm ir ļoti bagātīga uzturvērtība. To ļoti labi parāda arī putniņi – viņi jau ir ievērojuši laiku, kad cienājam tūristus, un ir tuvumā, lai arī uzcienātos.”

Stāstot par kaņepju audzēšanu, Dzidra skaidro, ka tas ir darbs visa gada garumā. “Kaņepes sēj pavasarī, novāc rudenī, tad tīra, apstrādā atbilstoši sertifikācijā noteiktajām prasībām. Pateicoties Priekuļu selekcijas stacijai un sadarbībā ar Mazsalacas zemnieku saimniecību “Lojas”, mums ir arī sava kaņepju šķirne “Adzelvieši”. Ne tikai gatavojam aizdaru, bet arī pārdodam sēklas materiālu.”

Saimniecībā darbības virzieni ir daudzveidīgi, taču katrā Dzidra un Jānis iegulda lielu darbu, vienmēr paturot prātā pēctecīgumu, ilgtspējību un mērķi, lai tas būtu darīts jēgpilni. “Tā kā esam agronomi un audzējam arī zālāju sēklas, labprāt konsultējam zemniekus, ko sēt, kā un cik daudz, lai gotiņām un aitiņām ir pēc iespējas labākais, ko varam dot. Audzējam tikai Latvijā selekcionētas šķirnes, iesakām zemniekiem, kā veidot maisījumus, lai gan lopiņiem garda barība, gan arī labs pļaušanas materiāls. Man tiešām prieks skatīties uz ruļļiem, kas iegūti no jaunā zālāja. Tāda ir dzīve laukos – jāgrozās līdzi laikapstakļiem.”

Dzidra stāsta, ka viņas ģimenei ļoti rūp, lai apkārtējā vide būtu sakopta  un tās sakopšanā iesaistītos mēs visi. “Covid-19 pandēmijas laikā jo īpaši izjutām, ka cilvēki no jauna pamana, cik skaista ir Latvija. Bet mums jārūpējas, lai vide būtu sakopta un turpinātu priecēt vēl pēc simtiem gadu. Tāpēc arī liels prieks, ka Burtnieka ezera apkārtne kļūst arvien koptāka. Tā ir skaitļos neizsakāma vērtība. Iesaistāmies arī kopīgos darbos, piemēram, baznīcas sakopšanā, jo uzskatām, ka tai ir jābūt mūsu pašu atbildībai, kāda būs mūsu zeme. Prieks arī, ka ir tirdzniecības vietas, kur gaida mūsu rudzu un kviešu graudus, prieks tieši par iemeslu – izrādās, ar šiem graudiem baro vistiņas (arī Valmierā, nav tā, ka vistiņas dzīvo tikai laukos), graudi nonāk arī uz baložiem domāta pusdienu galda, savukārt Salaspilī mūsu graudus vietējā veikalā izpērk, lai pabarotu pilsētas centra dīķī dzīvojošās pīlītes. Prieks, ka šādiem labiem mērķiem varam palīdzēt piepildīties.”

Jautāta par atpūtu, Dzidra smejas, ka arī tā ir piesātināta: “Mums patīk iesaistīties kopīgos darbos kādas vietas sakopšanā. Ziemā es aužu, mani pirts dvielīši pat piedalījās pagājušā gada Dziesmu un Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādē. Ļoti patīk klasiskā mūzika, šķiet, ka esmu visas Latvijas koncertzāles apbraukājusi. Jānim ļoti patīk lasīt grāmatas, gan pašam doties ekskursijā (ar meitas ģimeni salīdzinoši nesen pabūts Zakopanē), gan uzņemt tūristus, arī jauniešiem patīk ceļot. Vēl mums ar vīru ļoti interesē vietējā vēsture, zināt, kas ir darīts pirms mums, kā mūsu darbi iekļausies kopīgajā ritējumā. Ir svarīgi apzināties, ka mēs neesam tikai skatītāji, bet mūsu attieksme un rīcība ļoti daudz ietekmē, lai varētu turpināt lepoties ar savu zemi. Katrs ir atbildīgs. Ir jādomā, kas aiz tevis paliks!”

Martā zemnieku saimniecībā piedzīvota ugunsnelaime, izpostot vairākas saimniecības ēkas. Sociālajos tīklos līdzcilvēki aicināja sniegt palīdzību, tā stiprinot saimniekus Dzidru un Jāni Grīnbergus un viņu ģimeni, palīdzot ātrāk novērst uguns postījumus, lai turpinātu darbību. Atjaunošanas darbi joprojām notiek, un “Adzelviešu” saimnieki izsaka pateicību ikvienam, kurš atbalstīja un turpina atbalstīt, jo kopā mēs varam paveikt ļoti daudz.

Amata mērķis: Nodrošināt Valmieras tehnikuma finanšu un materiālo resursu efektīvu un likumīgu pārvaldību, plānojot un uzraugot budžetu, kā arī nodrošinot finanšu analīzi un kontroli Galvenie pienākumi: · Vadīt un koordinēt Resursu nodrošinājuma nodaļas darbu Plānot un uzraudzīt budžetu, finanšu plūsmas un projektu līdzekļus Nodrošināt finanšu uzskaiti, atskaites un kontroli sistēmā Horizon Organizēt inventarizācijas procesu un analizēt to rezultātus Sagatavot maksas pakalpojumu ieņēmumu aprēķinus Analizēt finanšu un saimnieciskās darbības rādītājus, sniegt priekšlikumus efektivitātes uzlabošanai Uzraudzīt infrastruktūras un materiālo resursu uzturēšanu Prasības: · Augstākā izglītība finansēs, ekonomikā vai grāmatvedībā · Praktiskā darba pieredze grāmatvedībā, ekonomista, finansista vai auditora amatā vismaz 2 gadi · Pieredze vadošā amatā vismaz 1 gads · Pieredze darbā ar finanšu vadības resursu sistēmu Horizon · Vēlama pieredze darbā ar dokumentu vadības sistēmu Namejs · Vēlama pieredze un zināšanas saimnieciskā darba un materiāltehniskā nodrošinājuma organizēšanā · Pieredze dokumentu pārvaldībā, vēlams dokumentu un iekšējo normatīvo aktu projektu izstrādē · Valsts valodas prasme augstākais līmenis 2.pakāpe (C2). · Pieredze un prasme darbā ar datoru un biroja programmatūru (Word, Excel, PowerPoint). Augsta atbildības sajūta, spēja attīstīt idejas un patstāvīgi pieņemt lēmumus Pozitīva attieksme pret darbu, augsta saskarsmes kultūra Labas analītiskās un plānošanas spējas, prasme darbu koordinēšanā Tālrunis informācijai: direktore Vineta Melngārša, tālr. 29194941 CV, motivācijas vēstuli, iekļaujot detalizētu prasību atbilstības aprakstu, un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e-pastu personals@valmierastehnikums.lv Pieteikumu sūtīt uz e-pastu ar norādi “Resursu nodrošinājuma nodaļas vadītāja -finansista vakancei” līdz 2025.gada 17.novembrim. Kandidāti, kuru iesniegtais pieteikums atbildīs izvirzītajām prasībām, tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē Profesija: Pamatdarbības atbalsta struktūrvienības VADĪTĀJS/ DIREKTORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-17 Kontaktpersona: Vineta Melngārša Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Kļūsti par daļu no Food Union komandas AS “RĪGAS PIENA KOMBINĀTS” aicina pievienoties savai komandai Elektroiekrāvēja operatoru gatavās produkcijas noliktavā Valmierā, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Pienākumi: · Veikt iekraušanas - izkraušanas darbus atbilstoši darba drošības noteikumiem, izmantojot elektroiekrāvēju; · Spēja ievadīt informāciju datu uzskaites programmā, kā arī sastādīt un izdrukāt pavaddokumentus; · Veikt dažādus citus noliktavas darbus. Prasības: · Elektroiekrāvēja vadītāja apliecība; · Labas datorprasmes, MS Office; · Spēja veikt fizisku darbu; · Iespēja strādāt maiņās (8-12 st.maiņa); · Augsta atbildības sajūta. Piedāvājam: · Lielisku darba pieredzi lielākajā piena pārstrādes uzņēmumā Latvijā; · Kolēģu atbalstu un apmācības darbu uzsākot; · Darba samaksu no 990 līdz 1200 EUR (bruto) pirms nodokļu nomaksas; · Bezmaksas uzņēmuma produkcijas grozu katru mēnesi; · Karjeras izaugsmes iespējas; · Veselības apdrošināšanu. Pieteikumus lūgums sūtīt uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com.  Sazināsimies ar Tevi, ja tiksi izvirzīts nākamai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Rīgas piena kombināts”, reģ. nr. 40003017441, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: Elektroiekrāvēja OPERATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-30 Darba sākšanas datums: 2025-11-07 Kontaktpersona: CV ar vakances norādi sūtīt uz sannija.novika@foodunion.com, t. 27883303. Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Mūsu partneri