Valmieras Ziņas

Āzijas ēdieni atsauc atmiņā ceļojumus un rosina idejas jauniem

Āzijas saldskābie un dažādi asākie ēdieni Latvijas virtuvēs populārāki kļuvuši pēdējās divās desmitgadēs, kad ceļojumiem pavērās durvis uz tādām valstīm kā Ķīna, Taizeme, Vjetnama, Indonēzija u.c. Latvijas iedzīvotāji aktīvi izmanto šīs iespējas, un par to, kā ceļojumi uz kādām no Āzijas valstīm mainījuši viņu ēšanas paradumus, iedvesmojuši gatavot kaut ko jaunu, stāsta AS Santa Maria mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa un piedzīvojumu organizācijas “Lūzumpunkts” apmācību vadītājs Māris Resnis.  

“Man ļoti gribētos klātienē Āziju iepazīt vēl labāk, un viens no sapņiem ir doties uz Šrilanku. Savulaik kopā ar vīru apceļojām Taizemi. Ceļojām ar grupu no Latvijas, un mēs tikām vesti ne tikai uz tūristu iemīļotām vietām, bet pabijām arī mazāk pazīstamās vietās. Ceļojām gan ar autobusu, gan ar vilcienu gan ar kuģi. Vienu nakti palikām pat viesnīcā uz Kwa upes, gaisa temperatūra bija +23 grādi, bet tikmēr Rīgā sniegs. Ceļojuma laikā iebraucām arī vietā, kur ir tā saucamais zelta trijstūris. Tur robežojas: Taizeme, Laosa, un Mjanma (agrāk saukta Birma). Man vislabāk garšoja svaigi ananāsi un kokosriekstu piens, pārsteidza produktu tirgus uz ūdens,” atceras Inga Auziņa.

Ceļojumā viņu jo īpaši uzrunājusi Āzijas virtuve, kas ir krāsaina, tajā ir daudz augļu, rīsu, daudzveidīgas nūdeles, dažāda garuma, veida un izskata dārzeņi, kas ēdienu padara vēl garšīgāku un baudāmāku: “Tāpat Āzijas virtuve ir bagāta ar garšvielām, kas ēdienam piedod aromātu, krāsu un īpašu specifisku garšu. Daudzas lietas sākotnēji liekas asas, bet vēlāk pierod. Saldā čili, zivju, sojas un austeru mērces ir diezgan populāras piedevas jebkuram ēdienam.”

To, cik Āzijas kultūra ir atšķirīga, Inga Auziņa pārliecinājās pat tad, kad ar ceļabiedriem ēdusi kādā sabiedriskās ēdināšanas vietā: “Mēs, pieklājīgie latvieši, apēdām visu, kas tika mums atnests. Tāda uzvedība savukārt kalpoja kā zīme vietējiem, ka jānes vēl klāt. Tikai tad, kad uz šķīvja kaut kas bija palicis, tika uzskatīts, ka nu ir gana ēsts.”

Piedzīvojumu ceļojumā bez jaunām garšām neiztikt

Piedzīvojumu organizācijas “Lūzumpunkts” apmācību vadītājs Māris Resnis ir labi pazīstams kā aktīvs ceļotājs, un Āziju viņš ir iepazinis visdažādākajās vietās un apstākļos. Māris četrreiz ir pabijis Šrilankā, divreiz Nepālā un pa reizei Indonēzijā, Filipīnās un Vjetnamā. Iespaids par Āzijas virtuvi aktīvajam ceļotājam radies pozitīvs, un tas Māra skatījumā ir gan izaicinoši, gan noteikti daudz atklājumi esot vēl priekšā. Viņš vairākkārt pirms ceļojumiem ir speciāli izpētījis ceļotāju forumos sadaļas “Noteikti nogaršot” (must try – angļu val.) sarakstus, lai gūtu iespējami pilnīgāku priekšstatu par konkrētās valsts virtuvē sagaidāmo.

Jautāts, ko Māris Resnis ēdis šajos ceļojumos, viņš stāsta: “Pamatā visu iespējamo vietējo pārtiku. Mans ceļošanas veids ir vērsts uz piedzīvojumu tūrismu – kalni, sērfošana, džungļu pārgājieni, tad diezgan liels kontakts iznāk ar vietējiem iedzīvotājiem un iekļūšanu viņu virtuvēs. Līdz ar to iegūstu iespēju nogaršot ne tikai pašu eksotisko maltīti, bet arī pieredzēt to autentisko sagatavošanas veidu. Dažreiz tiek parādīti pat gadsimtiem seni ēst gatavošanas paņēmieni un receptes. Visbiežāk sanāk būt okeānu krastos un tad izdodas nogaršot visu “jūras ēdienu” klāstu – sākot ar lielām garnelēm līdz mūspusē neredzētām zivīm vai kustoņiem. Piemēram, esmu ēdis jūras ežus.”

Mārim vislabāk garšojuši filipīniešu pasniegtie kalmāru gredzeni un mazās jūras veltes, ceptas uz vienkārša grila: “Biju pārsteigts, jo pagatavošanas veids tos no “cietas gumijas” bija padarījis par mutē kūstošu masu. No Nepālas atmiņā palikusi stiprā ķiploku zupa, kas ne tikai labi garšo, bet augstu kalnos ir arī labs ārstnieciskais līdzeklis.”

Wok ēdieni ir iecienītākie

Āzijas ceļojumi mainījuši gan Ingas Auziņas, gan Māra Rešņa ēst gatavošanas paradumus, jo iepazītas gan jaunas garšas un produkti, gan veids, kā iespējams gatavot, piemēram, wok.

“Pēc ceļojuma arī mājās apmēram reizi nedēļā, atkarībā no noskaņojuma, gatavojam wok maltītes – Pad Thai wok ar rīsu nūdelēm un zemesriekstiem vai saldskābo wok ar olu nūdelēm, jo bērniem šī garša šķiet pieņemama. Vīram un lielajiem bērniem labāk patīk Āzijas Vok ar garnelēm un ķiplokiem. Esmu pārbaudījusi praksē, ja wok ēdiens šķiet par asu, tam vienmēr var pievienot kokosriekstu pienu, balansējot šķietamo asumu,” pieredzē dalās Inga Auziņa.

Arī Māris Resnis tagad bieži gatavo wok ēdienus: “Pašam ir šādi viegli sagatavot olu nūdeles ar kabaci un karija, saldskābo čili vai dažreiz arī sojas mērci. Kā saka Māris: “Šādi gatavoju diezgan bieži, jo pēc Āzijā gūtās pieredzes tikai ar sāli un pipariem vairs nepietiek. Man gribas kaut ko asāku, eksotiskāku un baudāmāku! Jāatzīmē, ka manā ēdienkartē no Āzijas ir ienākuši vairāki veģetārie ēdieni un līdz ar to tiem pielietojamo garšvielu klāsts. Gatavoju kopā arī ar draugiem, tad tas vairāk ir tāds socializēšanās process.  Kā arī kāds vienmēr ir kaut kur bijis un grib parādīt, ko labu ir piedzīvojis. Tā sanāk kopīga ēst gatavošanas mācīšanās un ēdiena baudīšana.”

Receptes meklē internetā

Māris Resnis novērojis, ka jaunā paaudze Āzijas ēdienus Latvijā gatavo aizvien vairāk: “Internetā pieejamās “youtube” pamācības atrisina diezgan daudzus nezināšanas robus, un arī veikalos pieejamās sastāvdaļas ļauj variēt ar ēdienu recepšu izvēli. Pieejami ir arī gatavošanas trauki, piemēram wok pannas, kas padara gatavošanas procesu aizraujošāku un vēl vienkāršāku. Iesaku pamēģināt kādu Āzijas recepti, jo vairākums no tām veģetāras vai pat vegānas un veselīgas – vienkārši un ātri pagatavojamas. Protams, tā arī dažādojam savu ēdienkarti, Droši jāizmēģina dažādas garšvielas, kuras ikdienā netiek lietotas, un pirmajā reizē uzreiz neizmest, ja neiegaršojas. Tā varbūt ir tikai tāpēc, ka tās ir neierastas un nezināmas. Tāpat kā ar jaunām lietām, tās jāatklāj un jāpiedzīvo vairākkārt, tad var izdarīt spriedumus. Pašam arī tā ir gadījies, jo kādreiz biju pārliecināts kartupeļu un krējuma patriots. Tagad, kad esmu jau iepazinis saldos kartupeļus, kokosriekstu pienu un vairākas asākas piedevas, tās atkal baudot, man atmiņā ataust bijušie ceļojumi un reizē rodas jauni plāni par kārtējo došanos austrumu virzienā.”

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai Valmierā vajag uzstādīt fotoradarus?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Ēdiens.lv" STEIDZAMI aicina darbā VECĀKO PAVĀRU pirmsskolas iestādes „Burtiņš“ ēdnīcā Ozolu ielā 2A, Valmiermuižā, Valmieras pagastā, Burtnieku novadā. Darba pienākumi: Ēdiena gatavošana atbilstoši uzņēmuma standartiem; Sagatavot pamatprodukciju, kura iekļauta ēdienkartē; Ēdienu kvalitātes sistemātiska kontrole; Ievērot tehnoloģisko procesu atbilstoši noteiktajām receptēm; Ēdiena pasniegšana skolēniem. No Jums sagaidām: Atbilstošu izglītību (pārtikas jomā); Darba pieredzi sabiedriskās ēdināšanas jomā. Vēlama pieredze ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanā līdzīgā iestādē (piemēram, izglītības iestāde, medicīnas iestāde, sociālās aprūpes centrs); Spēja organizēt savu darbu; Augsta atbildības sajūta; Higiēnas un paškontroles normu ievērošana; Latviešu valodas zināšanas. Mēs piedāvājam: Bezmaksas pusdienas; Stabilu atalgojumu; Draudzīgu kolektīvu; Sociālās garantijas. Darba laika veids un režīms: normālais darba laiks, darba dienās no plkst. 7:00 līdz 15:00, sestdienas, svētdienas un svētku dienas brīvas. Alga (BRUTO): stundas tarifa likme 2.80 EUR/stundā. Pieteikties, sūtot CV ar norādi „Vecākais pavārs Valmieras pagastā“ uz e-pastu info.riga@ediene.lv vai zvanot uz tālruni 26406262. Profesija: VECĀKAIS PAVĀRS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera, Ozolu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pag., Burtnieku nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-12-18 Kontaktpersona: CV ar norādi „Vecākais pavārs Valmieras pag.“ sūtīt uz info.riga@ediene.lv vai zvanīt 26406262.

Vidzemes slimnīca aicina savā komandā INTERNISTU Terapijas nodaļā Galvenie amata pienākumi: veikt internā profila pacienta saslimšanu diagnostiku, ārstēšanu saskaņā ar profesionālo asociāciju vadlīnijām, Slimnīcas iekšējiem standartiem, instrukcijām; analizēt ārstnieciskā procesa dinamiku un pēctecību, ieviest jauninājumus ārstniecības uzlabošanai; sniegt pacientiem un to tuviniekiem saprotamā veidā informāciju par slimības diagnozi, izmeklēšanas un ārstēšanas plānu; aizpildīt medicīnisko dokumentāciju atbilstoši Slimnīcas iekšējiem un ārējiem normatīviem aktiem un lietvedības prasībām. Prasības kandidātiem: augstākā medicīniskā izglītība (internista sertifikāts); reģistrācija ārstniecības personu reģistrā; spēja strādāt patstāvīgi un komandā; spēja ātri reaģēt un rīkoties neatliekamās situācijās; precizitāte un atbildība; zināšanas darbā ar datoru; valsts valodas zināšanas saskaņā ar Valsts valodas likumu; veselīgas profesionālās ambīcijas. Jaunā kolēģa ieguvumi: darba līgums uz nenoteiktu laiku; summētais darba laiks; atbildīgs, dinamisks un interesants darbs profesionāļu komandā; stabils atalgojums vienmēr laikā un sociālās garantijas (no 1500 EUR); papildus piemaksas un kompensācijas; darba devēja apmaksātas profesionālās izaugsmes iespējas; veselības apdrošināšanas polise (pēc viena nostrādāta gada); iespēja pretendēt uz kompensāciju atbilstoši Veselības Ministrijas Eiropas Savienības fonda projektam; stabila, droša un sakārtota darba vide; iespēja īrēt dzīvesvietu Valmieras pašvaldības īres namos; Darba vieta: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201. Ja Jūsu kompetence un pieredze atbilst mūsu prasībām, gaidīsim CV un motivācijas vēstuli ar norādi "Internists" uz e-pastu darbs@vidzemesslimnica.lv vai uz adresi: Sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Vidzemes slimnīca”, Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201. Sīkāka informācija pie ārstnieciskās direktores I.Ozoliņas pa tālr.29337763. Pamatojoties uz Vispārīgās datu aizsardzības regulas 13.pantu, SIA“Vidzemes slimnīca” informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs pretendentu atlases norisi; 2) Jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir SIA“Vidzemes slimnīca”, kontaktinformācija: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201, tālrunis 29443898. Sīkāka informācija: https://vidzemesslimnica.lv/par-slimnicu/privatuma-politika/informacija-par-personala-atlases-funkcijas-nodrosinasanu/ Profesija: INTERNISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Jumaras iela 195, Valmiera Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-12-18 Kontaktpersona: CV un motivācijas vēstuli sūtīt uz uz darbs@vidzemesslimnica.lv, t. 29337763.

Mūsu partneri