Valmieras Ziņas

Kā ārstēsimies šogad?

Lasīšanas laiks: 2 min

Starp Vidzemes slimnīcu kā pakalpojuma sniedzēju un Nacionālo veselības dienestu (NVD) ir noslēgts līgums par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu ambulatori un stacionārā šajā gadā. Ko pacientam nozīmē līgumā iekļautie skaitļi?

“Salīdzinot ar 2014. gadu”, komentē Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs, ”lielāks finansējums piešķirts medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumiem gan diennakts stacionārā un dienas stacionārā, gan ambulatori”. Tā fizikālās terapijas procedūrām, masāžām un citiem medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumiem, īpaši bērniem, šim gadam valsts piešķīrusi par 13,5 tūkstošiem eiro vairāk, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Tāpat vairāk līdzekļu valsts atvēlējusi vairāku speciālistu ambulatorām pieņemšanām. Tāpēc pediatra, ķirurga, traumatologa, dermatologa, psihiatra, narkologa, onkologa un internista pakalpojumi šogad kļuvuši pacientiem pieejamāki, jo speciālisti ir palielinājuši valsts apmaksāto pieņemšanu stundu skaitu. 

Šogad pacienti var saņemt arī ārsta infektologa konsultācijas, kas līdz šim nebija iespējams.

Valsts apmaksāti diagnostiskie izmeklējumi diemžēl nebūs pietiekami, lai apmierinātu pieprasījumu pilnā apjomā, jo tendence saglabājas: pacientu skaits mēnesī, kuriem nepieciešams izmeklējums, ir ievērojami lielāks par valsts apmaksāto izmeklējumu skaitu. Īpaši tas attiecināms uz tādiem diagnostiskiem izmeklējumiem kā datortomogrāfija, ehokardiogrāfija, duplex doplerogrāfija. Ja pacients vēlas saņemt valsts apmaksātu pakalpojumu, maksājot tikai pacienta iemaksu, viņš dažkārt tiek pierakstīts vairākus mēnešus uz priekšu un veidojas rindas.

“Jāatzīst”, precizē U.Muskovs, ”ka rindas garums uz valsts apmaksātu speciālista konsultāciju ir atkarīgs ne tikai no finanšu apjoma. To ietekmē gan konkrēto speciālistu skaits, gan tas, cik bieži ārsts pieņem pacientus. Nereti iesaistīts arī cilvēciskais faktors – cik konkrētais ārsts ir pieprasīts no pacientu puses”.

Laba ziņa pacientiem, kuriem nepieciešama medicīniskā aprūpe mājās: šiem pakalpojumiem, iekļaujot arī rehabilitācijas pakalpojumus, valsts šogad atvēlējusi vairāk par 111 tūkstošiem eiro, un tas ir par 24,6 tūkstošiem eiro vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Vēl vienu jaunā līguma ierakstu noteikti novērtēs tie pacienti, kuriem nepieciešama lielo locītavu endoprotēzēšanas operācija, uz kuru nereti gaidīts gadiem.

Valsts endoprotezēšanas operācijām vairāk nekā divas reizes palielinājusi kvotu: no 82 endoprotēzēm pērn uz 185 protēzēm šogad.

“Lai nodrošinātu pakalpojuma pieejamību”, stāsta U.Muskovs, ”un iedzīvotāji neatliktu ārsta apmeklējumu, turpinām attīstīt arī pieejamus maksas pakalpojumus gan dienas stacionārā, gan ambulatori”.

Mūsu partneri