Valmieras Ziņas

Ar somām uz Nīderlandi

Lasīšanas laiks: 5 min

Pirmdiena, 2014.gada 1.septembris

Mani piedzīvojumi turpinās un tā nu, ar mazu pārtraukumu Latvijā, no Islandes esmu nonākusi Nīderlandē, studentu pilsētā pie pašas Beļģijas robežas – Bredā. Ar domu, ka šoreiz jau nu gan braukšu uz kādu mazāk lietainu un vējainu vietu. Nu ja, mans plāns laikam neizdevās.

Kāpēc? – Ierados Nīderlandē, lai 5 mēnešus studētu International Leisure Managment programmu Erasmus apmaiņas programmas ietvaros. Tā nu ir – ja vienreiz esi pavadījis ārzemēs vairāk kā divus mēnešus, tad ceļošanas bumu visdrīzāk jau esi saķēris un pēc pāris mēnešiem pavadītiem Latvijā domas jau atkal skrien uz citu vietu, uz citiem piedzīvojumiem.

Šodien aprit tieši 13 dienas, kopš esmu Bredā. Nekas daudz jau nav, bet neliels priekšstats par Bredu ir izveidojies. Tad nu ar pāris savām atziņām, kas radušās šo 2 nedēļu laikā, padalīšos arī šeit.

Pirmkārt – Nīderlandes laikapstākļi ir gandrīz tikpat neparedzami kā Islandes. Ejot ārā no mājas, pavisam noteikti jānodrošinās gan ar lietusmēteli, gan papildus jaku. Ja nu gadās kāda silta un saulaina diena, tad visi dodas ārā ķert sauli, vai arī bauda to no saviem balkoniņiem, kuros izvietots viss saules netraucētai baudīšanai.

Otrkārt – jā, nīderlandiešu labākais draugs tik tiešām ir ritenis. Tas tiek ņemts līdzi visur – uz augstskolu, darbu, veikalu, pat ballēties uz vecpilsētu. Arī braukšanu ne tik skaidros apstākļos vietējie ir lieliski iemācījušies.

Arī es tiku pie sava riteņa salīdzinoši pieklājīgā bodē šķērsielas galā. Visticamāk gan tāpat tas bija zagts. Bredā, starp citu, riteņu zagšanai ir cita vērtību sistēma. Ja vien tev nav slinkums, arī pats vari iegādāties lielās knaibles un iegūt jaunu hobiju vaļas brīžiem. Tā nu tas ir, tāpēc pērkot riteni jāievēro princips – jo vecāks un sarūsējošāks, jo labāk.

Ja nu vēl plāno Bredā iegādāties riteni, nevis to, tā teikt, aizņemties,

pastāv iespēja arī parkā atrast diezgan īpatnēju kompāniju, kurai pasakot maģisko frāzi “Do you know where to get cheap bikes?”, pēc pāris stundām jau savā īpašumā vari iegūt riteni par 10 līdz 20 eiro.

Atslēgas vārds ir “cheap”, jo šeit jau neviens nezog. Tikai aizņemas.

Treškārt – nīderlandieši ir ļoti jauka nācija, izpalīdzīgi un angļu valodu pārzina ļoti labā līmenī.

Ja stāvēsi krustojuma malā un centīsies saprast, kur kartei gals un kur mala, kāds noteikti pieies klāt palīdzēt.

Ja stāvēsi ceļa malā un ar roku cītīgi sitīsi pa sava riteņa sēdekli, kurš spītīgi cenšas sagriezties 90 grādu leņķī uz aizmuguri, arī tad pavisam drīz pienāks klāt onkulis un, pat nepārzinot angļu valodu, izpalīdzīgi, bez jautājumiem palīdzēs sist. Nu, tā jau ir, nīderlandieši čilo. Ar zāli vai bez, viņi vienkārši priecājas par dzīvi.

Ceturtkārt, ja brauksi uz Bredu ar domu – “Nu, lūk, tagad satikšu daudz ārzemniekus un nevienu pašu latvieti” , tad labāk dodies uz citu pilsētu.

Latviešu te ir daudz, ļoti daudz. Varu minēt, ka iestādījums KFC (Kentucky Fried Chicken) būtu jāpārsauc par Latvian Fried Chicken, ņemot vērā tajā strādājošo latviešu pārsvaru. Latviešu studenti laimīgi šo godu nodod viens otram.

Tā nu arī mana pirmā nedēļa pagāja latviešu tautības pārstāvju vairākumā – devāmies ezera meklēšanas ekspedīcijā, spēlējām frisbiju un taisījām mājas ballītes. Pa jauko. Protams, brīžiem pagadījās arī pa kādam nīderlandietim vai ķīnietim, kas iejucis mūsu kompānijā, bet tas jau bija ekskluzīvi. Astoņi latvieši un viens ķīnietis.

Vēl viens novērojums – dabas tuvums.

Pa visu pilsētu ir daudz, daudz parku, kuros vari doties atpūsties. Visās vietās var sastapt arī visdažādākos putnus, pat centrālajā parkā, kur apkārt, priecādamies par dzīvi, skraida vistas, gaiļi, mazie cālēni un truši.

Pirmo reizi ieraugot trušus, vainoju iepriekšējās dienas balli vecpilsētā, bet, pēc brīža ieraugot arī vistas ar cālēniem, sapratu, ka tā ir tikai vēl viena nīderlandiešu dīvainība. Joprojām aktuāls paliek jautājums, kur paliek vistu olas?

Runājot par augstskolu – šodien bija tikai pirmā diena ar lekcijām, tāpēc neko daudz vēl nevaru spriest, bet kopumā mācību pieeja man tiešām patīk – brīvas attiecības ar pasniedzējiem, radoša vide un mūsdienīgas mācību metodes. Arī pati mācību ēka ir iekārtota džungļu stilā ar liānām, foto tapetēm, tualetēm rojālajā stilā un mūziku foajē.

Un, protams, pati studentu dzīve – drusku iepazināmies ar to jau pirmajā nedēļā. Piedalījos Pub Crawl – viena nakts, vairāki bāri, balts t-krekls, kurš tiek aprakstīts no visām pusēm -, kā arī nākamajā dienā piedalījāmies studentu organizācijas KOMPASS rīkotajā ekskursijā pa pilsētu. No jēdziena “ekskursija” gan tur nekā daudz nebija – sadalījāmies komandās un katrai komandai tika doti dažādi uzdevumi, ko jāizpilda, – tad nu rezultātā skrējām īru bārā ar tekstu “Kiss me, I’m Irish!”, rīkojām speed-dating bārā, ķērām vistas, kas skraidīja pa parku, apmīļojām policistus, taisījām beer challenge, dejojām lap dance tikko satiktiem puišiem un vēl un vēl.. Vai es jau minēju, ka tas bija dienas vidū?

Runājot par manu mīļāko tēmu – dzīves vietu – to joprojām nav izdevies atrast. Cenas ir ļoti augstas, gribētāju pārāk daudz un visam pa virsu nāk vēl dažādi ierobežojumi ārzemju studentiem. Tādu kā es, kuri joprojām nav atraduši, kur dzīvot, ir ļoti daudz, un ne jau tādēļ, ka viņi pietiekoši nemeklētu. Mājaslapas un sludinājumi man rādās jau sapņos. Līdz šim Bredā esmu dzīvojusi gan caur Couchsurfingu, gan, palieku pie latviešu meitenēm. Pāris varianti pašlaik ir, tāpēc ļoti ceru, ka tuvākajās dienās pie istabas tikšu.

Un šodienu – 1.septembri – pavadīju pavisam neierasti – braucu uz Bredas nomales pļavām, lai atrastu vairākus geokečinga slēpņus, taisīju selfijus ar govīm, salasīju kukurūzas nūjiņas, ko vēlāk mājās centīšos arī uzvārīt un pavisam nejauši nonācu citā pilsētā.

 

Pārējos ierakstus vari lasīt Annas blogā annasniderlande.blogspot.nl/

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras 2.vidusskolas struktūrvienība “Varavīksne” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā skolotāja palīgu (1 slodze – 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku.  Darba vietas adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • veikt bērnu aprūpi ikdienā; • sadarboties ar grupas skolotājām, sniegt atbalstu bērniem mācību jomu apguvē; • veidot bērnos kulturālas uzvedības un higiēnas iemaņas; • rūpēties par bērnu dienas režīma ievērošanu; • nodrošināt telpu, inventāra tīrību un kārtību; un ja Tev ir: • vismaz vispārējā vidējā izglītība (vēlams auklītes sertifikāts vai praktiskā pieredze darbā ar bērniem); • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu, disciplinētība; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; mēs piedāvājam: • atalgojumu EUR 702,00 mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli gaidīsim līdz 2024.gada 7.maijam personīgi (adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads) vai e-pastā: v2v@valmiera.edu.lv. Tālrunis papildu informācijai: 64281559. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SKOLOTĀJA PALĪGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-07 Kontaktpersona: CV, motivācijas vēst.lūdzam sūtīt uz e-pastu: v2v@valmiera.edu.lv, tālrunis 64281559

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai uz noteiktu laiku līdz 31.08.2024. VIESMĪLI Galvenās prasības klandidātiem: augstu atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; angļu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,50 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu –monta.martinsone@sportshotel.lv Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Monta Martinsone, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pieteikumus uz vakanci iesniegt līdz 19.05.2024. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-19 Kontaktpersona: Monta Martinsone

Mūsu partneri