Valmieras Ziņas

Valmieras muzejā atklāta izstāde “No vienas saknes”

Lasīšanas laiks: < 1 min

4. jūnijā Valmieras muzeja Izstāžu namā tika atklāta izstāde “No vienas saknes”, kuras pamatā ir pagātnes un šodienas sintēze – dzimtas mantojums trijās paaudzēs, taču izstādes atskaites punkts ir mākslinieka Jāņa Galzona seniora 110. jubileja.

Izstādē aplūkojamas novadnieku Galzonu ģimenes – seniora Jāņa Galzona, viņa dēlu Miķeļa un Jāņa (juniora) Galzonu, vedeklas Antras Galzones un mazdēla Matīsa Galzona – mākslas darbi, kas tapuši, sākot no 20. gadsimta vidus līdz pat mūsdienām. Saturiski izstāde aptver robežu starp trīs dimensijām – simbolismu, klasisko glezniecību un fotomākslu.

Izstādes atklāšanas pasākumā Valmieras muzeja Izstāžu namā tikās mākslinieka Jāņa Galzona (seniora) ģimene, viņa skolnieki, ģimenes draugi, mākslas nozares darba kolēģi. Sēžot pie simboliska saimes galda sarunas bija emocionālas, atmiņas gaišas. Par tēva prasmēm, skolotāja tiešumu un sevis meklēšanu. Par stipriem un radošiem cilvēkiem 3 paaudžu garumā. Viens no viņa skolniekiem, mākslinieks Andris Vārpa, godinot skolotāja nozīmi savu mākslinieka ceļu uzsākot, īpaši uzsvēra to, ka Jāņa Galzona galvenā prasība bija mākslas darba kompozīcija.

Izstāde apskatāma līdz 16. jūlijam.

Mūsu partneri