Valmieras Ziņas

Vidzemes mājokļu tirgus aktualitātes 2021.gadā

Lasīšanas laiks: 5 min

Šī gada pirmajos astoņos mēnešos nekustamo īpašumu, īpaši mājokļu tirgū, aktīva dinamika ir saglabājusies, neskatoties uz Covid – 19 pandēmijas radīto emocionālo un finansiālo ietekmi gan pasaulē, gan Vidzemes reģionā. Valstī izsludinātās ārkārtas situācijas laikā liela daļa Latvijas iedzīvotāju un potenciālo pircēju gaidīja strauju mājokļu cenu kritumu, kas nenotika. Joprojām pieprasījums pēc kvalitatīvas dzīves telpas ir lielāks nekā piedāvājums, kas radījis visu īpašumu veidu cenu kāpumu. Dati par mājokļa segmentu pirmā pusgada pārskatā apkopoti un lasāmi “Latio” mājas lapā: www.latio.lv.

Dzīvokļu cenas pietuvojas Rīgas cenām mikrorajonos

“Valmieras pilsētā joprojām lielākais skaits mājokļu darījumu notiek ar dzīvokļiem sērijveida daudzdzīvokļu mājās. Tas skaidrojams ar to, ka attīstītāji joprojām neredz iespēju izveidot projektus par cenām, kas būtu pievilcīgas reģionu iedzīvotājiem, īpaši apstākļos, kad strauji aug būvmateriālu cenas visā pasaulē. Lai gan pieprasījums pēc tādiem būtu, jo klienti arvien biežāk meklē kvalitatīvus dzīves apstākļus. Arvien vairāk novērojam, ka pieprasījums ir izteiktāks pēc remontētiem dzīvokļiem ar labu iekšējo apdari. Labas kvalitātes īpašumi raitāk ļauj sakārtot nepieciešamo finansējumu, nav nepieciešams papildu laiks un līdzekļi īpašuma sakārtošanai,” norāda Latio pārstāve Vidzemes reģionā Daiga Mihelsone.

Gada pirmajā ceturksnī piedāvājumu skaits dzīvokļiem un privātmājām Vidzemes reģionā, salīdzinājumā ar 2020.gadu, bija mazs. Tas skaidrojams ar nogaidošu pozīciju no pārdevēju puses. Tikai marta beigās piedāvājumu skaits straujāk palielinājās, attiecīgi ar 5%-10% piedāvājumu cenu kāpumu, sevišķi dzīvokļu segmentā. Cenu kāpumu piedzīvoja ne tikai dzīvokļi reģiona lielākajās pilsētās, bet arī reģiona ciematos – Zilaiskalnā, Mūrmuižā, Brenguļos, Liepā, Sedā u.c.

Vidzemes reģiona lielākajā pilsētā Valmierā, kas arī pēc novadu reformas nezaudēs savu nozīmīgumu, dzīvokļa cena (vidēji 40 000 – 43 000 EUR par divistabu dzīvokli labā tehniskā stāvoklī) dzīvoklim ar labu iekštelpu apdari ir salīdzināma ar dzīvokļu pārdošanas darījumu cenām Rīgas mikrorajonos, piemēram, Purvciemā. Cilvēki ir gatavi maksāt par labu pilsētvidi, sakārtotu infrastruktūru, izglītības, kultūras un sporta iespējām. Novadu teritoriju ciematos pastāv iespēja iegādāties dzīvokļus lētāk, bet jāapzinās ikdienas neērtības, pārvarot attālumu līdz darba vietai, izglītības un medicīnas iestādēm, pārtikas veikaliem u.tml.

Privātmāju tirgus plešas ārpus Valmieras

Tie, kuri meklē iespēju iegādāties privātmāju, saskaras ar salīdzinoši mazu piedāvājumu. Tirgū tiek piedāvātas pārsvarā padomju laikā celtās privātmājas ar atšķirīgu tehnisko stāvokli un retāk – pēdējos gados celtas mājas.  Īpašumu darījumu cena ir bijusi atkarīga no dzīvojamo telpu platības, plānojuma, ēku kvalitātes, veiktajiem remontdarbiem un komunikācijām, apkures veida, palīgēkām un to kvalitātes, zemes gabala labiekārtojuma. Kopumā privātmāju cenas pēdējā gada laikā ir palielinājušās par 10 %.

Ja klientiem neizdodas atrast sev interesējošu privātmāju, bieži vien tiek iegādāta zeme, lai uz tās būvētu māju. Valmierā un tuvējā apkārtnē apbūves zemes tirgus arī šajā gadā ir bijis diezgan aktīvs, 5-7% apmērā palielinoties zemes darījumu cenai. Biežāk reģistrēti darījumi ar zemes gabaliem 800 – 2000 m2 platībā, ar pārdošanas cenu no 6 līdz 14 eiro/m2.

Pieprasījums pēc lauku īpašuma ar lauku māju ir liels. Šāda tendence saglabājas kopš pagājušā gada vasaras ar mērķi pircējiem iegādāties īpašumu brīvdienām vai pastāvīgai dzīvošanai. Reģistrētās darījumu cenas atkarīgas no īpašuma atrašanās vietas (pieprasītākie īpašumi 100 km rādiusā no Rīgas), zemes gabala lieluma un sastāva (dzīvojamā māja, saimniecības ēkas, lauksaimniecības zeme, meža zeme) un piekļuves iespējām. Vidējā cena par lauku īpašumu bez sertificēta vērtētāja novērtējuma var būt salīdzinoši grūti nodefinējama, ņemot vērā gan ēku dažādo kvalitāti, gan komunikāciju nodrošinājumu, gan zemes gabala platību, līdz ar to cenas svārstās diapazonā no 20 000 EUR līdz 150 000 EUR un vairāk.

Šis ir labs brīdis, lai pārdotu īpašumu laukos, īpašniekam racionāli izvērtējot savas iespējas tuvāko 10 līdz 20 gadu periodā apsaimniekot savu īpašumu, iespēju investēt papildu līdzekļu tajā, šī brīža dzīvesveidu un mobilitātes iespējas.

Arvien biežāk lauku māju darījumos sastopamies ar pieprasījumu pēc īres ar izpirkuma tiesībām, tomēr nesakārtota tiesiskā regulējuma dēļ pārdevēji reti noslēdz šāda veida līgumus.

Tehnoloģijas ienāk arī nekustamo īpašumu tirgū

Latvijas rezidenti, kuri šobrīd dzīvo citās valstīs, ir gatavi izmantot tehnoloģiju sniegtās iespējas un iegādāties īpašumu attālināti. Arvien vairāk dzīvokļu apskates tiek organizētas ar videozvana starpniecību, nekustamā īpašuma aģentam veicot tiešsaistes videotūres īpašumā vai izveidojot videotūres ierakstus.

Pie īpašuma pārdošanas, sadarbojoties ar nekustamā īpašuma aģentu, klients ietaupa laiku, līdzekļus, saņem gan juridisko, gan praktisko palīdzību. “Ar profesionālu partneri, kas darbojas nekustamo īpašumu tirgū jau 30 gadus, tas noritēs saprotami, pārskatāmi un ērti!” min “Latio” speciāliste.

Nekustamā īpašuma vērtēšana

„Vērtēšana nav tikai cipari. Tas ir stāsts par katra īpašuma labāko izmantošanas veidu. Vērtētājs ne tikai nosaka tirgus vērtību, bet arī pārbauda īpašuma sastāvu un dokumentus – vai ēkas ir reģistrētas zemesgrāmatā, vai ēka ir / nav nodota ekspluatācijā, vai palīgēkām nav cits īpašnieks, vai ir legāls piebraucamais ceļš, vai zemesgabala faktiskās robežas atbilst kadastra plānam, vai pats īpašums vai tā daļa neatrodas sarkanajās līnijās un var būt atsavināma, vai nav veiktas nelikumīgas pārbūves. Tās ir svarīgas nianses, un, veicot darījumus pie profesionāļiem, klientiem izdodas ieekonomēt gan laiku, gan naudu,” saka “Latio” speciāliste. 

Kāpēc nepieciešams vērtējums?: Lai noteiktu pārdošanas cenu, lai iesniegtu vērtējumu bankā, ja nepieciešams finansējums, lai noteiktu domājamās daļas apmēru strīda situācijā u.c.

Kuras bankas ir mūsu sadarbības partneri?: Luminor, Swedbank, SEB banka, Citadele, PrivatBank u.c. kredītiestādes

Ko mēs vērtējam?: dzīvokli, privātmāju, garāžu, apbūves zemes gabalu, lauku māju, lauksaimniecības zemi, meža zemi, fermu, angāru, ražošanas telpas, viesnīcas u.c.

Optimistisks skats nākotnē

Izsakot prognozes par nākamo periodu, D. Mihelsone uzskata: „Mēs visi būsim atkarīgi gan no tā, kas notiks globāli – kā izdosies ierobežot vīrusa izplatību, gan arī no vietējās situācijas – ar reģionālo reformu saistītajām izmaiņām, attiecīgi pašvaldības un valsts politikas. Pilsētas iedzīvotāji, gan arī jauni klienti meklēs sev jaunu, kvalitatīvu dzīves telpu, tādēļ būs pieprasījums gan pēc kvalitatīviem īpašumiem, jaunajiem daudzdzīvokļu projektiem un māju ciematiem. Skats uz nākotni ir optimistisks, un Vidzemes mājokļu tirgus arī gada otrajā pusē būs ļoti aktīvs,” saka D. Mihelsone.

Vairāk par SIA “Latio” īpašumu novērtēšanas un pārdošanas pakalpojumiem Valmierā aicinām jautāt Vidzemes reģiona vērtēšanas biznesa attīstības speciālistei Daigai Mihelsonei, zvanot +371 26520995, +371 67032300 vai rakstot daiga.mihelsone@latio.lv, latio@latio.lv. Biroja adrese – Valmierā, Rīgas ielā 13.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Aicinām darbā AUTOELEKTRIĶI (uz nenoteiktu laiku) DARBA PIENĀKUMI: • transportlīdzekļu elektrosistēmas diagnostika un remonts • transportlīdzekļu ritošās daļas diagnostika PRASĪBAS PRETENDENTIEM: • arodizglītība vai profesionālā vidējā izglītība • vēlama pieredze elektrosistēmas diagnostikā un remonta darbos • labas saskarsmes un komunikācijas prasmes UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: • darbu stabilā uzņēmumā • ikmēneša atalgojumu EUR 1500 līdz EUR 1700 bruto (viss atkarīgs no tavām zināšanām, prasmēm un līdzšinējās pieredzes) • normāls darba laiks – piecu dienu darba nedēļa, 40 stundas nedēļā • pilnas sociālās garantijas • veselības apdrošināšanas iespējas • dinamisku un profesionālu darba vidi CV ar norādi vakancei „Autoelektriķis” iesniegt līdz š.g. 31. oktobrim (ieskaitot): • sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv • personīgi SIA „VTU Valmiera”, Reģ.nr. 40003004220, administrācijas ēkas „Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, personāla daļā darba dienās no plkst. 13:00 līdz 16:00. Informācija pa tālruni 29479219. Sazināsimies ar pretendentiem, kuri būs izvirzīti nākamajai atlases kārtai. * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: AutoELEKTRIĶIS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-10-31 Kontaktpersona: CV ar norādi vakancei sūtīt uz e-pastu: info@vtu-valmiera.lv

Aicinām darbā AUTOBUSA VADĪTĀJU VALMIERAS AUTOPARKĀ DARBA PIENĀKUMI: pasažieru pārvadāšana saskaņā ar darba grafiku; biļešu pārdošana; darbs ar elektronisko kases aparātu; pasažieru kvalitatīva apkalpošana. PRASĪBAS PRETENDENTIEM: D kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, vēlams 95. kods; vēlams D vai D 1 kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs vismaz divi gadi; labas saskarsmes un komunikācijas prasmes; latviešu valodas zināšanas. UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: darbu stabilā uzņēmumā; darba samaksu līdz 1850 EUR (pirms nodokļu nomaksas); pilnas sociālās garantijas; daļēju ceļa izdevumu apmaksu no dzīvesvietas uz darbavietu; 95. koda apmācības; apmācību pirms darba pienākumu uzsākšanas; veselības apdrošināšanas iespējas; iespēju savienot ar darbu citā uzņēmumā; ikgadējās un 95. koda apmācības. CV ar norādi vakancei „Autobusa vadītājs Valmieras autoparkā” iesniegt: sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv personīgi SIA „VTU Valmiera” personāla daļā darba dienās no plkst.13:00 līdz 16:00 („Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, Reģ.nr. 40003004220) Informācijai 29231565 * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: AUTOBUSA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-10-31 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: info@vtu-valmiera.lv, mob.t.29231565

Mūsu partneri