Valmieras Ziņas

Automašīnas vēstures pārbaude jeb ko tev nestāsta auto pārdevējs

Lasīšanas laiks: 3 min

Lietota auto iegāde bieži vien tiek asociēta ar laimes spēli – var paveikties un var arī nepaveikties. Ja pārdevēju interesēs ir neatklāt kādu no defektiem, kas var ietekmēt auto cenu, tad pircēja interesēs ir uzzināt pēc iespējas vairāk par automašīnas vēsturi. Objektīvu ieskatu auto vēsturē sniegs katram automobilim unikāla vēstures atskaite.

Automašīnas vēsture ir neatņemama lietota auto iegādes procesa sastāvdaļa. Par noskatītā transportlīdzekļa vēsturi var liecināt ieraksti servisa grāmatiņā, taču to ar visiem zīmogiem par dažiem eiro var nopirkt dažādos interneta veikalos un ierakstīt ko vien sirds vēlas. Līdz ar to mūsdienās uz šādu informācijas avotu nevar paļauties.

Uz tikšanos ar pārdevēju var līdzi paņemt zinošu auto speciālistu, taču diez vai viņš varēs pateikt, ka auto ir “notīts” noskrējiens no 350 000 km uz 180 000 km. Sevišķi premium klases automašīnām, kurām ir labāki apdares materiāli un tik ātri nenolietojas tipiskās interjera detaļas – stūres rats, ātrumpārslēgs, ādas beņķi, multimediju pogas un citi elementi.

Automašīnas vēstures atskaite tiek veidota, balstoties uz automašīnas unikālo VIN numuru un apkopo informāciju no vairākām pasaules datubāzēm, tai skaitā ir pieejamas arī auto arhīva fotogrāfijas, kurās var redzēt kādos ceļu satiksmes negadījumos automašīna ir tikusi iesaistīta. Tādējādi pircējam tiek sniegts objektīvs informācijas apkopojums par pavadītajiem gadiem ārvalstīs.

Odometru rādījuma pārbaude

Viens no svarīgākajiem rādītājiem, pērkot lietotu automašīnu, ir odometra rādījums. Latvijā ir dziļi iesakņojies stereotips, ka lietotām automašīnām nobraukums nevar būt lielāks par 200 000 km.

Diemžēl, taču auto pārdevēji regulāri krāpjas ar patieso odometra rādījumu, tādējādi radot maldīgu priekšstatu par auto stāvokli. Nereti tas var sagādāt nopietnas tehniskās problēmas, piemēram, ja auto tirgo ar 150 000 km noskrējienu, taču tas ir “notīts” no 220 000 km. Šajā gadījumā pie 200 000 km, liela daļa autovadītāju rekomendē zobsiksnas maiņu. Ja tā nav veikta, tad var rasties nepareizs priekšstats, ka līdz šādam remontam vēl var braukt 50 000 km, kaut gan patiesībā zobsiksnu jau sen vajadzēja nomainīt.

Auto vēstures atskaitē ir iekļauta sadaļa odometru rādījumu pārbaude, kur būs skaidri un gaiši redzams automašīnas reģistrētais nobraukums ārzemēs, kā arī aprēķināts vidējais nobraukums gada laikā. Vadoties pēc šādas informācijas, var izdarīt secinājumus par auto patieso nobraukumu.

Kas ir VIN numurs?

Automašīnas vēstures atskaite tiek veidota, balstoties uz katrai automašīnai unikālu VIN numuru, kas sastāv no 17 burtu un ciparu kombinācijas. Līdzīgi kā mums katram ir unikāls DNS kods un pirkstu nospiedums, arī katram transportlīdzeklim, tai skaitā motocikliem, mopēdiem, kravas auto utt. ir savs VIN numurs.

Kā pārbaudīt VIN numuru?

Lai uzzinātu konkrētā transportlīdzekļa vēsturi, ir nepieciešama VIN pārbaude, kuru var veikt autoDNA datubāzē. Lai to izdarītu, ir nepieciešams meklētājā ierakstīt precīzu VIN numuru.

Nereti auto pārdevēji sludinājumā slēpj vai norāda nepareizu VIN numuru, tādējādi vēstures atskaitē var neuzrādīties meklētā informācija. Šis ir viens no sarkanajiem karogiem, kas liecina, ka pārdevējam ir kaut kas slēpjams.

Kur meklēt VIN numuru?

VIN numuram pēc likuma ir jābūt norādītam automašīnas reģistrācijas apliecības sadaļā, kas apzīmēta ar burtu “E”. Ja pārdevējs aizbildinās, ka aizmirsis reģistrācijas dokumentus vai min kādu citu iemeslu, tad VIN numuru parasti var redzēt vējstikla apakšējā daļā, vadītāja pusē kā arī uz vairākām virsbūves detaļām, piemēram, priekšējo durvju eņģēm, motortelpā, uz rāmja un citās vietās.

Ja esi jaunas automašīnas meklējumos, tad pārbaudi VIN numuru jau tagad un salīdzini atskaitē esošo informāciju ar sludinājumā rakstīto un pārdevēja teikto. Ja sludinājumā viss atbilst patiesībai, tad brauciet to apskatīt uz vietas. Savukārt, ja ir melots, tad padomājiet divreiz vai ir vērts tādu pirkt, vismaz būs labs arguments lielākai atlaidei.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “ZAAO”, VRN 44103015509, sniedz kvalitatīvus atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus – atkritumu savākšanu, šķirošanu, transportēšanu, apstrādi un apglabāšanu videi draudzīgā veidā, kā arī veic sabiedrības informēšanu un izglītošanu. AICINĀM DARBĀ: Atkritumvedēja vadītāju (8332 01) Valmierā Mēs piedāvājam: Pilnu darba slodzi; Normālo darba laiku ar summētā darba laika organizāciju četru mēnešu pārskata periodā; Labus darba apstākļus; Bruto atalgojumu no 1360.00 mēnesī; Piemaksas par papildus darba apjomu;  Degvielas izdevumu kompensācija darbinieka nokļūšanai uz darbu; Sociālās garantijas; Kvalifikācijas celšanas iespējas; Nelaimes gadījumu apdrošināšana uzsākot darbu; Veselības apdrošināšana pēc pārbaudes laika beigām; Ģimenei draudzīgu darba vietu. Darba pienākumi: Sadzīves atkritumu, lielgabarīta atkritumu un šķiroto atkritumu savākšana; Ievērot darba drošības noteikumus pārvietojot konteinerus un strādājot ar hidrauliskajiem manipulatoriem; Uzturēt automašīnu tehniski labā stāvoklī un savlaicīgi ziņot par tehniskajiem bojājumiem.  Prasības: Vidējā vai vidējā speciālā izglītība; C kategorijas autovadītāja apliecība. 95 kods; Vēlama vismaz viena gada pieredze automašīnas vadīšanā; Vēlama pieredze darbā ar hidrauliskajiem manipulatoriem; Labas tehniskās zināšanas; Prasme rīkoties ārkārtas situācijās; Komunikācijas prasmes, kas orientētas uz klientu apkalpošanu; Prasme pielietot darbā tehnisko inventāru; Organizatoriskās prasmes. Pieteikties: CV lūdzam iesūtīt e-pastā darbs@zaao.lv līdz 2024.gada 26. maijam Tālrunis informācijai: 26207402 Pateicamies par atsaucību ikvienam/i kandidātam/ei un informējam, ka SIA “ZAAO” nodrošina vienlīdzīgas iespējas ikvienam. SIA “ZAAO” atbalsta dažādību un iekļaujošu darba vidi, un kandidātus(-es) izvērtē, balstoties vienīgi uz sasniegumiem, kvalifikācijām un darba pieredzi. Informējam, ka Jūsu pieteikumu dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi. Personas datu apstrādes pārzinis ir SIA “ZAAO”, Rīgas iela 32, Valmiera, LV-4201 Profesija: ATKRITUMVEDĒJA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2024-05-26 Kontaktpersona: Personāla Speciālists

Mūsu partneri