Valmieras Ziņas

Stokholma un Sigulda – favorītes uz ziemas olimpisko spēļu rīkošanu

Lasīšanas laiks: 3 min

Pirms dažām dienām Starptautiskā olimpiskā komiteja apstiprināja trīs kandidatūras uz 2026. gada olimpisko spēļu rīkošanu, un to vidū bija arī Stokholma, kuras pārstāvji vēlas renes sporta veidu sacensības rīkot Siguldas trasē. Pirmās aplēses liecina, ka tieši Zviedrijas galvaspilsētai (un līdz ar to arī Vidzemes mazpilsētai Siguldai) ir labākās izredzes tikt pie spēļu rīkošanas.

Ziemas olimpiskās spēles sava vēriena un apjoma ziņā nesniedzas līdz vasaras olimpisko spēļu līmenim, taču tāpat tās ir spēles, kuras uz mēnesi nokļūst sporta pasaules uzmanības centrā. Neviena Latvijas pilsēta pati par sevi nevar reāli konkurēt par ziemas vai vasaras olimpisko spēļu uzņemšanu, taču apstākļu sakritības rezultātā var izrādīties, ka olimpiskās sacensības Latvijā tomēr norisināsies un nemaz ne tik tālā nākotnē.

Pirms vairākiem mēnešiem publiski tika ziņots par Stokholmas pārstāvju vēlmi izmantot Siguldas bobsleja un kamaniņu trasi savā OS rīkošanas kandidatūrā. Zviedri bija apmierināti ar iespējamās sadarbības nosacījumiem un pievienoja Siguldu savā pieteikumā Starptautiskajā olimpiskajā komitejā (SOK).

SOK izpildkomitejas sēdē Buenosairesā, Argentīnā, tika nolemts apstiprināt Stokholmas pieteikumu. Tāpat tika pieņemtas arī Itālijas pilsētu Milānas un Kortīnas d`Ampeco un Kanādas pilsētas Kalgari kandidatūra.

Abas pārējās kandidātes jau rīkojušas olimpiskās spēles. Kortīna d`Ampeco ziemas olimpiādi uzņēma 1956. gadā, turklāt jāatgādina, ka Itālijai pirms 12 gadiem tika vēl vienas olimpiskās spēles, kas norisinājās Turīnā. Savukārt Kalgari olimpiādi uzņēma 1988. gadā, bet pirms astoņiem gadiem Kanādā norisinājās Vankūveras olimpiskās spēles.Stokholma savukārt ziemas olimpiskās spēles vēl nekad nav rīkojusi, taču pirms 106 gadiem uzņēma vasaras olimpiskās spēles.

Kā liecina pirmās prognozes pēc kandidāšu oficiālās apstiprināšanas, tieši Stokholmai un Siguldai tiek paredzētas labākās izredzes rīkot 2026. gada olimpiādi. Sporta totalizatora „Betsafe” prognozes liecina, ka Stokholmai ir gandrīz 40% liela iespēja uzvarēt galīgajā balsojumā. Bukmeikeru izliktais koeficients uz Milānu ir tikai nedaudz sliktāks, bet Kalgari iespējas tiek vērtētas viszemāk – apmēram 28% vērtībā.

Kā jau ierasti, olimpisko spēļu rīkošanas tiesību piešķiršanā jāpievērš uzmanība ģeogrāfiskajam faktoram. Tas gan nebija traucēklis iepriekšējos gados, jo 2018., 2020. un 2022. gada olimpiskās spēles tika piešķirtas trim Āzijas pilsētām – Phjončhanai, Tokijai un Pekinai. Nākamo gadu sakarā jāpiemin, ka 2024. gada vasaras olimpiādi rīkos Parīze, bet 2028. gadā pie OS tiks Ziemeļamerika, proti, pasaules labākie sportisti sagaidāmi Losandželosā.

Olimpisko spēļu rīkošana ir liels gods, taču reizē arī liela atbildība, ieskaitot arī finansiālo atbildību. Sporta vēsturē ir vairāki piemēri par nepārdomātu olimpisko sporta objektu un arēnu uzbūvēšanu un tālāku neizmantošanu praksē, kas arī bija viens no iemesliem, kādēļ Zviedrijas pārstāvji labprātāk vēlējās izmantot jau gatavu kamaniņu un bobsleja trasi. Nosacīti lielais attālums starp OS potenciālo mājvietu Stokholmu un trases atrašanās vietu Siguldā varētu kļūt par šīs kandidatūras mīnusu, taču arī Itālijā attālumi starp sacensību vietām solās būt lieli. Daudz svarīgāks apstāklis SOK galīgajā lēmumā var izrādīties vietējo valdību atbalsts, un tas šobrīd ir kutelīgs jautājums gan Latvijā, gan Zviedrijā – abās valstīs pavisam nesen notika parlamenta vēlēšanas, un no jaunajām valdībām būs atkarīgs, cik zaļa gaisma (lasi – plaši līdzekļi) tiks piešķirti kandidatūras atbalstam.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri