Valmieras Ziņas

Pašlaik elektroenerģiju mājsaimniecībām brīvajā tirgū grasās piedāvāt seši tirgotāji

Lasīšanas laiks: 2 min

Pašlaik elektroenerģiju mājsaimniecībām brīvajā tirgū no nākamā gada grasās piedāvāt seši tirgotāji, aģentūrai BNS pavēstīja Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Informācija elektroenerģijas sadales sistēmas operatora “Sadales tīkls” mājaslapā liecina, ka tie ir “Latvenergo”, “BCG Riga”, “Baltcom TV”, “220 enerģija”, “Starfit Energy” un “WIN Baltic”.

“2015.gada 1.janvārī tiks atvērts elektroenerģijas tirgus visām mājsaimniecībām. Atvērta elektroenerģijas tirgus apstākļos vairs nepastāvēs regulēti elektroenerģijas tarifi, bet lietotāji varēs izvēlēties savam elektroenerģijas patēriņam atbilstošāko elektroenerģijas tirdzniecības piedāvājumu.

Tas nozīmē, ka līdz šim pastāvošais “Starta tarifs” un “Pamata tarifs” vairs neeksistēs, bet elektroenerģijas cenu noteiks mājsaimniecības un tirgotāja vienošanās. Savukārt trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, kā arī daudzbērnu ģimenēm tiks sniegts atbalsts 100 un 300 kilovatstundu mēnesī apmērā par cenu, kas ir pašreizējā “Starta tarifa” apmērā,”

klāstīja Urpena.

Viņa atzīmēja, ka elektroenerģijas tirgus pilnīga liberalizācija, tajā iekļaujot mājsaimniecības, radīs priekšnoteikumus konkurencei starp tirgotājiem. Tiesa gan, tirgotāji konkurēs tikai ar elektroenerģijas cenu, taču elektroenerģijas gala tarifu veido četras komponentes – pārvades un sadales tīkla pakalpojumi, obligātā iepirkuma komponente jeb atbalsts elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem energoresursiem un koģenerācijā, elektroenerģijas kā preces cena un pievienotās vērtības nodoklis.

Pēc Urpenas teiktā – lai no nākamā gada mājsaimniecībai elektroenerģiju varētu piegādāt izvēlētais tirgotājs, tai līdz 15.decembrim jānoslēdz līgums ar komersantu. Tirgotāju mājsaimniecības varēs mainīt arī vēlāk – līdz katra mēneša 15.datumam. Ja mājsaimniecības lietotājs līdz šā gada 15. decembrim nenoslēgs elektroenerģijas tirdzniecības līgumu ne ar vienu tirgotāju, elektroenerģijas piegādi tam nodrošinās esošais tirgotājs – “Latvenergo” – universālā pakalpojuma ietvaros.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka sākotnēji elektroenerģijas tirgus pilnīga liberalizācija, tajā iekļaujot mājsaimniecības, bija paredzēta 2013.gada septembrī, tad to pārcēla uz 2014.gada 1.aprīli, jo draudēja straujš tarifu pieaugums, atverot tirgu, bet dažas nedēļas pirms aprīļa to atkal atlika – līdz 2015.gada 1.janvārim. Mājsaimniecību segments Latvijā veido 25% no kopējā valsts elektroenerģijas patēriņa. Paredzēts, ka brīvajam elektroenerģijas tirgum pievienosies aptuveni 850 tūkstoši mājsaimniecību.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri