Valmieras Ziņas

Pavāres un vēsturnieka satikšanās

Lasīšanas laiks: 4 min

Valmierā ir kāda īpaša iela – Bruņinieku iela, kas ieved pilsētas senākajā daļā. Divi šīs ielas kaimiņi – pavāre un vēsturnieks – satikās, lai uzzinātu, vai abās profesijās ir atrodamas līdzības, vai teicienā par iemīlējušos pavāru un sāls daudzumu ir patiesība un kāds bija katra profesijas izvēles ceļš.

“Pils ķēķis” pavāre, viesmīle un dažādu projektu vadītāja Inita Korne un Valmieras muzeja vēsturnieks Alberts Rokpelnis turpina kādu īpašu stāstu. Tajā, sagaidot Latvijas simtgadi, norisinās 12 neparastas sadarbības, tiekoties dažādu jomu pārstāvošiem valmieriešiem, kuri citkārt šādā sarunā, iespējams, netiktos.

“Ja runājam par ēdienu un vēsturi, prātā nāk Valmieras salāti. Interesanti, ka bieži par tādām visiem zināmām lietām neviens nezina, kā tie radušies. Protams, ir nostāsti un leģendas, iespējams, tie pirmoreiz pasniegti padomju laikā kafejnīcā “Gauja” jeb tā sauktajā Sīmanītī (tagadējā Valmieras pilsētas pašvaldības ēkā),” stāsta Alberts. Skatoties senākā pagātnē, pils teritorijā arheoloģiskajos izrakumos ir konstatētas ēdiena atliekas, atrasti graudi, zivis. Pils iemītnieki uzturā lietojuši gan liellopu gaļu, gan sīklopus. Pētot Hanzas vēsturi, iespējams uzzināt par ēšanas paradumiem Livonijā, kuras sastāvā bija arī Valmiera, tomēr daudz pārliecinošu ziņu par vietējo ēdienkarti nav. Pārceļoties tuvāk mūsdienām, var uzzināt, ka ar ēst gatavošanu saistīta uzņēmējdarbība pils teritorijā bijusi arī agrāk. 20.gadsimta pirmajā pusē tur, akmens namiņā, bija maizes ceptuve, kuru, līdzīgi kā mūsdienās “Pils ķēķa” saimnieki, maiznieks Mārcis Bērziņš starpkaru posmā nomājis no pilsētas valdes. Pēc Otrā pasaules kara kā ceptuve te darbu turpināja Valmieras patērētāju biedrības cehs. 1970.gadu sākumā ēka pārgāja Valmieras (tolaik – novadpētniecības) muzeja pārziņā. Kopš 2012. gada ēkā atkal tiek nodrošināti ēdināšanas pakalpojumi.

“Darbojoties šādā īpašā vietā, no mums, protams, sagaida ko interesantu. Ikdienā piedāvājam mūsdienīgu ēdienkarti, bet mums patīk arī iesaistīties dažādos pasākumos, kas notiek pils teritorijā, Piemēram, Simjūda tirgus laikā ejam zupu vārīt ārā, esam tērpos, lai radītu noskaņu. Un tad katlā lopiņa kāja ir ar visu kaulu, cilvēki fotografē un pēta, kā gatavojam,” stāsta Inita. Alberts norāda, ka “šova radīšana” ir viena no abu profesiju līdzībām: “Ir jāspēj piesaistīt cilvēku uzmanību, tad viņš atnāk, ierauga, pagaršo. Muzejam ir līdzīgi – cilvēks ierodas, skatās, sāk domāt, sajust to īpašu gaisotni, par ko vēlamies viņam pastāstīt.”

Alberta pienākumos ietilpst arī iejušanās tēlos, viens no tiem ir bruņinieks. “Vizuāla izpausme ir patīkama darbošanās gan pedagoģiski, gan izklaides vajadzībām,” uzskata Alberts. Inita piekrīt, ka tas ir svarīgi arī, gatavojot maltīti. “Cilvēks vispirms ēd ar acīm. Bet ļoti svarīgi, ka tas ir komandas darbs. Ja patiks tas, ko dari, garšos tas, ko pagatavo, arī klienti būs apmierināti.” “Domāju, ka cilvēki nereti uzskata, ka ir tādas profesijas, kur zināšanas ir pašsaprotamas, piemēram, pavārs – visi taču mākam ko pagatavot, šoferis – daudziem ir autovadītāja apliecība. Tomēr tā nav, katrā profesijā, ko apgūsti, ir savas tehnikas un prasmes. Par to, tiekoties ar dažādiem cilvēkiem, esmu pārliecinājies,” uzskata Alberts.

Inita stāsta, ka bērnībā gribējusi kļūt par frizieri, bet pēc 9.klases absolvēšanas devusies draudzenei līdzi uz Smiltenes tehnikumu. Jau pēc pirmajām ēst gatavošanas nodarbībām Inita sapratusi, ka atradusi savu profesiju. “Domāju, ka tas būs smagi, nezināju, vai padosies, bet tā nenotika, gatavošana saistīja arvien vairāk, iepatikās tas, ko daru.” Savukārt Alberts savu “nišu” atradis pamazām: “Interese radās jau bērnībā, spēlējoties indiāņosvikingos un bruņiniekos, lasot grāmatas, arī skatoties “National Geographic” raidījumus. Domājot par studijām, apsvēru baltu filoloģiju, paleontoloģiju, ģeoloģiju. Tomēr nokļuvu vēstures fakultātē. Es strādāju ar dažādiem dokumentiem un esmu “nostabilizējies” 20. gadsimtā. 20.gadsimta starpkaru periods mani saista visvairāk.”

“Man šķiet, ka katrā profesijā ir kaut kas aizraujošs, ja tu to spēj ieraudzīt, tad tā būs tavējā, jo ļoti svarīgi ir, kā jūties, darot savu darbu,” uzskata Inita. “Līdzības varam atrast. Vēsturnieks, lai izpētītu tēmu, meklē dažādus avotus un faktus, kopsakarību. Arī pavārs meklē dažādas garšvielas, metodes, lai nonāktu pie galarezultāta.” Alberts gan atzīst, ka gatavojot nekad neizmanto receptes, tomēr maltīte tāpat izdodoties ļoti garda. Tāpēc, lai nesanāktu pārēsties, viņš gatavojot reti. Savukārt, runājot par garšvielām, Inita apstiprina, ka teiciens, ka iemīlējies pavārs mēdz ēdienu pārsālīt, patiešām ir patiess. “Ne vienu reizi vien tas ir novērots. Cilvēks ir laimīgs, viņam šķiet, ka vajag piebērt vēl un vēl, pat nejūt, ka kaut kas nav kārtībā, to visu pagaršojot.”

Dažādās jomās strādājošu valmieriešu satikšanās, sagaidot Latvijas simtgadi, ir Valmieras pilsētas pašvaldības aicinājums paskatīties, cik atšķirīgi esam, vienlaikus ieraugot līdzības. Stāsta varoņi akcijā iesaistās brīvprātīgi un iepazīst cits cita ikdienu. Viņi ne tikai “apmainās” stāstiem, bet arī uzzina, kādu papildinājumu viņa stāstam “rakstītu” otrs varonis. “Rakstnieka” lomā jau iejutušies aktrise Ruta Birgere un māksliniece Malvīne Mennika, bibliotekāre Anita Apine un spēkavīrs Mārtiņš Krūze, daiļslidotāja Lueta Siliņa un koklētāja Dace Cerbule, pirmsskolas izglītības skolotāja Inita Miglava un karavīrs Vilnis Pavlovičs, SIA “VTU Valmiera” autobusa vadītājs Edgars Zaķis un Valmieras Drāmas teātra dekoratore un pilsētas svētku noformējuma autore Inta Skrastiņa, kā arī vecmāte Antra Kupriša un fotogrāfs Raivo Sarelainens.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

GALVENIE DARBA PIENĀKUMI: Kreditoru uzskaite - ienākošo rēķinu apstrāde, grāmatošana, kontrole; Ienākošo rēķinu nodokļu (PVN un UIN) uzskaite grāmatvedībā atbilstoši LR likumdošanai; Pamatlīdzekļu rēķinu apstrāde; Savstarpējo realizācijas rēķinu izrakstīšana; Avansa norēķinu un NĪN grāmatošana; Savstarpējo norēķinu salīdzināšana; Dalība ikmēneša un gada slēgšanas procesā; Dalība dažādos grāmatvedības procesos un projektos.  MĒS PIEDĀVAJAM: Profesionālas pilnveides iespējas; Veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Mūsdienīgu un ērtu darba vidi Beātes ielā 5, Valmierā, LV-4201; Pieredzei un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu sākot no EUR 1400 pirms nodokļu nomaksas. GALVENĀS PRASĪBAS: Izglītība grāmatvedības, finanšu vai ekonomikas jomā; Darba pieredze līdzvērtīgā amatā; Izcilas iemaņas ar MS Office, pieredze darbā ar MS Navision; Vēlme nepārtraukti attīstīties, apgūt jaunas prasmes un rīkus; Prasme plānot savu laiku, noteikt prioritātes; Augsta atbildības sajūta, precizitāte; Labas saskarsmes prasmes; Teicamas latviešu valodas zināšanas. Pieteikumu sūtīt uz e-pasta adresi - ruta.lacberga@bonotimber.com Profesija: GRĀMATVEDIS (CETURTĀ LĪMEŅA KVALIFIKĀCIJA) Darba vietas adrese: LATVIJA, Beātes iela 5, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Bankas / Apdrošināšana / Finanses/Grāmatvedība Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-06-09 Kontaktpersona: Rūta Lacberga

Pieaugot pasūtījumiem, aicinām pievienoties saldējuma ražotājus “Rūjienas saldējums” komandai! Mēs Tev uzticēsim: Veikt darbu pie ražošanas līnijām saldējuma ražotnē; Veikt gatavās produkcijas, iepakojuma kvalitātes, marķējuma novērtēšanu; Veikt citus līdzīga rakstura uzdevumus pēc maiņas vadītāja norādēm. No Tevis sagaidām: Precizitāti, atbildības sajūtu, spēju produktīvi darboties intensīvos darba apstākļos; Spēju strādāt maiņu grafikā; Vēlmi mācīties un apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 1000 – 1300 EUR pirms nodokļu nomaksas; Darba attiecības līdz 2025.gada 30.septembrim; Sociālās garantijas; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Darbu maiņu grafikā – dienas un nakts maiņas; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Iespēju iegādāties saldējumu par darbiniekiem draudzīgām cenām; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) līdz 30.maijam uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: CEHA STRĀDNIEKS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 5 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-30 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

Mūsu partneri