Valmieras Ziņas

Mediķi: Visas saslimšanas nav jāārstē slimnīcā

Lasīšanas laiks: 2 min

Beidzamo nedēļu laikā vērojams īpaši liels apslimušu un traumas guvušu cilvēku pieplūdums Vidzemes slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļā (NMP). Tāpēc, diemžēl, veidojas garākas rindas, ilgāks gaidīšanas laiks, nodaļās pārpildītas palātas, kā arī noslogotāks personāls. Kā stāsta NMP nodaļas virsārste Anita Ābele, teju katram otrajam, kurš ierodas pēc palīdzības, ir veselības traucējumi, ar kuriem būtu jāgriežas pie ģimenes ārsta, nevis jādodas uz NMP nodaļu.

Angīna, saaukstēšanās ar paaugstinātu temperatūru, bronhīts, ilgstošs klepus, kad rentgena izmeklējums neapstiprina plaušu karsoni, un citas līdzīgas saslimšanas ārsti iesaka ārstēt mājās, jo joprojām turpinās gripas epidēmija un slimnīcā ārstējas pacienti ar gripas izraisītām komplikācijām, tāpēc slimnīca šobrīd nav pati drošākā vieta, kur ārstēt iekaisušu kaklu vai uzlabot veselību pēc laikus nekompensēta cukura diabēta.

Slimnīcas uzņemšanas nodaļā sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību dzīvībai bīstamos stāvokļos, tomēr arvien biežāk NMP nodaļā pacienti ierodas, lai saņemtu pakalpojumu, kas veicams pie ģimenes ārsta – vakcinēties, pārsiet brūci. Ja pacients ambulatori veicamu procedūru, kas nav saistīta ar dzīvības glābšanu, tomēr vēlas saņemt uzņemšanas nodaļā, tas ir maksas pakalpojums pēc slimnīcā spēkā esošā maksas pakalpojumu cenrāža. To paredz Ministru kabineta noteikumos Nr. 1529 rakstītais 160. pants: “Persona apmaksā stacionārās ārstniecības iestādes uzņemšanas nodaļā sniegtos sekundāros ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus saskaņā ar stacionārās ārstniecības iestādes maksas pakalpojumu cenrādi, ja personai nav trauma, pēkšņa saslimšana vai hroniskas slimības saasināšanās, kad nepieciešama steidzama ārstniecības personu iejaukšanās vai nepieciešamā palīdzība nepārsniedz primārās veselības aprūpes ārsta kompetenci”.

Noteikums attiecas gan uz pieaugušajiem, gan bērniem. Nereti rodas pārpratumi ar vecākiem, kuri griežas NMP nodaļā, lai bērnam pēc operācijas vai traumas veiktu kārtējo brūces pārsiešanu. Vecāku neapmierinātība rodas brīdī, kad par šo pakalpojumu tiek prasīta samaksa.  Atgādinām, ka MK  noteikumu 23. pants noteic, ka bērni līdz 18 gadu vecumam ir atbrīvoti no pacientu iemaksām, bet ne no maksas pakalpojuma apmaksas.

Ieteikums un lūgums no slimnīcas puses – izvērtēt, vai veselības  problēma nav atrisināma  ar ģimenes ārsta palīdzību: palikt mājās, lietot ārsta izrakstītos medikamentus, veikt vienkāršas procedūras, ievērot uztura un gultas/mājas režīmu veselības atgūšanai. Ja ģimenes ārsts nav pieejams, ir iespēja zvanīt uz ģimenes ārstu konsultatīvo kabinetu – tālr. 66016001, bet dzīvības apdraudējumu gadījumā vērsties slimnīcas uzņemšanas nodaļā vai zvanīt NMP dienestam – tālr. 113.

Valmieras tehnikums aicina darbā METĀLAPSTRĀDES SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1402 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Labas datorprasmes Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “Metālapstrādes skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Valmieras tehnikums aicina darbā INFORMĀCIJAS UN KOMUNIKĀCIJU TEHNOLOĢIJAS SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1259 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “IKT skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri