Valmieras Ziņas

CSDD kopā ar partneriem glābs “tumšos gājējus” Valmierā

Lasīšanas laiks: 3 min

Lai mudinātu Latvijas iedzīvotājus rūpēties par sevi un līdzcilvēkiem, diennakts tumšajā laikā lietojot gaismu atstarojošās vestes vai apģērbu ar atstarojošajiem elementiem, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) kopā ar biedrību “Latvijas Samariešu apvienība” un Valsts policiju kampaņas “Esi gaismas vest-nesis!” ietvaros turpina atstarojošo vestu dalīšanas reidus reģionos. Vidzemes reids notiks otrdien, 3.novembrī, informē Ieva Bērziņa, VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” sabiedrisko attiecību daļas speciāliste.

Arī šogad vestes tiek dalītas sadarbībā ar CSDD ilggadējo sadarbības partneri Latvijas Samariešu apvienību, kas palīdz atstarojošo vestu dalīšanā visā Latvijā, kā arī reidu laikā uz neapgaismotiem ceļiem ārpus apdzīvotām vietām.

“Esam domājuši, kā šogad aizsniegt vistālākos Latvijas nostūrus un vestes iedot tieši tiem cilvēkiem, kuriem tās ir visvairāk nepieciešamas un kuri tās nevar iegādāties. Ne visiem mēs varēsim vestes iedot bez maksas. Tādēļ šogad ir gandrīz 800 vest-niecības punkti, kuros cilvēki varēs par īpašām kampaņas cenām iegādāties gaismu atstarojošas vestes. Tāpat mēs aicinām uzņēmējus, pašvaldības, mācību iestādes un vecākus rūpēties par saviem tuvajiem, ieģērbjot viņus gaismu nesošā un drošā apģērbā,”

uzsver CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Šī gada deviņos mēnešos Vidzemes reģionā bojā gājuši trīs gājēji, bet ievainoti – 36. Arī oktobrī Valmierā un tās apkārtnē krēslā un tumsā negadījumos cietuši vairāki gājēji. Piemēram, 2.oktobrī pēc plkst.17.00 Beātes ielā, Valmierā automašīna uz gājēju pārejas notriekusi sievieti. Savukārt 11.oktobrī Valmiera-Brenguļi-Bikseja 1.kilometrā automašīna notrieca velosipēdistu un aizbrauca no notikuma vietas. Cietušais velosipēda vadītājs ar traumām nogādāts slimnīcā.

Kā liecina CSDD apkopotie dati, oktobrī, novembrī un decembrī bojā iet tikpat daudz cilvēku, cik gada pirmajos deviņos “gaišajos” mēnešos. Šajā oktobrī jau ir deviņi bojā gājušie gājēji, kas nozīmē, ka katru trešo dienu uz Latvijas ceļiem iet bojā gājējs un katru dienu tiek savainoti pāris gājēji un / vai velosipēdisti. Šā gada pirmajos deviņos mēnešos visā Latvijā notikuši 752 ceļi satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti gājēji; 621 gājējs ticis ievainots, bet 32 gājuši bojā. Salīdzinoši pērn šajā pat laikā bojā gājuši 43 gājēji.

Lai mazinātu negadījumu skaitu un pievērstu sabiedrības uzmanību, CSDD kampaņas “Esi gaismas vest-nesis!” ietvaros plānots bezmaksas izdalīt vismaz 20 tūkstošus vestu visā Latvijā. Atstarojošo vestu saņemšana pieejama arī aptuveni 120 mobilajās vest-niecībās autobusos (“Nordeka”, “Liepājas autobusu parks” un CATA), Latvijas Samariešu apvienībā un reģionos esošajās nevalstiskajās organizācijās. Savukārt iegādāties vestes iespējams 757 vest-niecību punktos visā Latvijā – Latvijas Pasta nodaļās, Statoil DUS un veikalos MAXIMA.

Autovadītājs gājēju bez gaismu atstarojošas vestes uz ceļa pamana tikai 25-40 metru attālumā. Ja vadītājs brauc ar ātrumu 90 km/h, šo ceļa posmu viņš veic 1-2 sekundēs, kas ir pārāk mazs laiks, lai reaģētu un nepieciešamības gadījumā nobremzētu un / vai apbrauktu gājēju. Atstarotāja atspīdināto gaismu autovadītājs pamana 140 metru attālumā, ja transportlīdzeklis brauc ar iedegtiem tuvās gaismas lukturiem, bet 400 metru attālumā – ja iedegti tālās gaismas lukturi. Atstarojošās vestes cilvēku padara 5-10 reizes pamanāmāku.

Kampaņa “Esi gaismas vest-nesis!” tiek daļēji finansēta no OCTA līdzekļiem.

VSIA “Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca”  aicina savā komandā uz nenoteiktu laiku: Apkopēju uz pilnu darba slodzi Darba pienākumi: veikt nodaļas telpu tīrīšanas un uzkopšanas darbus atbilstoši higiēniskā un pretepidēmiskā režīma plāna prasībām; uzturēt darba kārtībā nepieciešamo inventāru. Prasības kandidātiem: godprātīga attieksme pret darbu un augsta atbildības sajūta; spēja strādāt kvalitatīvi un intensīvi, spēja strādāt komandā; valsts valodas zināšanas saskaņā ar Valodas likumu; Piedāvājam: amatam atbilstošu, konkurētspējīgu un stabilu atalgojumu;  pretimnākošus un profesionālus kolēģus;  darbam nepieciešamo apmācību; teicamus darba apstākļus sakārtotā vidē; veselības apdrošināšanu pēc 6 mēnešu darba slimnīcā. Darbs uzsākams nekavējoties vai pēc vienošanās. Atalgojums: stundas tarifa likme 5.12 EUR pirms nodokļu nomaksas, papildus noteikta piemaksa par darbu kaitīgos apstākļos. Atbilstoši VSIA “Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca” iekšējiem normatīvajiem aktiem un darba vides risku novērtējumam ir noteikta piemaksa par darbu īpašos apstākļos – 10% no noteiktās mēnešalgas. Pretendenti aicināti pieteikties, iesniedzot profesionālās darbības aprakstu (CV) sūtot uz e-pastu - svetlana.karanikova@strencupns.lv vai pa pastu uz adresi - Valkas iela 11, Strenči, Valmieras novads, LV-4730, ar norādi vakancei “Apkopējs” līdz 27.06.2024. Jautājumu gadījumā zvanīt VSIA “Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca” personāla vadītājai Svetlanai Karaņikovai, tālr. 25480530. 1) Pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs atlases konkursa norisi. Profesija: APKOPĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Valkas iela 11, Strenči, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-27

Mūsu partneri