Valmieras Ziņas

Izskaņai tuvojas ornitoloģiskā vasara

Lasīšanas laiks: 2 min

Līdz ar putnu ligzdošanas sezonas beigām un pirmo lielas daļas gājputnu došanos uz siltajām zemēm var uzskatīt, ka ornitoloģiskā vasara ir beigusies un sākusies aktīva rudens migrācija. Par vienu no tipiskākajiem vasaras “vēstnešiem” uzskatāma svīre, kuru pēdējie bariņi manīti augusta vidū, aģentūru BNS informēja Agnis Bušs, Latvijas Ornitoloģijas biedrības pārstāvis.

Par vasaras sākumu daudzi ornitologi uzskata brīdi, kad atgriežas svīres. Pirmās svīres šogad manītas 9. maijā ( Edgara Smislova novērojums ), bet lielākā skaitā jau Latvijā bijušas 10. maijā (saskaņā ar novērojumiem portālā Dabasdati.lv). Savukārt pēdējo svīru bariņi manīti ap 14. augustu. Par to liecina gan portālā Dabasdati.lv atrodamā informācija, gan diskusija sociālajā tīklā Twitter, kur ar savu pieredzi dalījās Agnis Bušs, Andris Dekants, Kaspars Funts, Dace Rukšāne u.c.

Par svīrēm ir ziņots arī ligzdošanas sezonas laikā Eiropas ligzdojošo putnu atlanta (ELPA) 2013–2017 ietvaros. Svīres ir parastas ligzdotājas apdzīvotās vietās, un tās ligzdo daudzdzīvokļu ēku šķirbās, kā arī mājas strazdu būrīšos un koku dobumos. Svīres ir plaši izplatītas visā Latvijā. Salīdzinot pašreizējos ELPA datus un Latvijas ligzdojošo putnu atlanta (LLPA) 2000–2004 datus, redzams, ka atlikušajos ELPA gados vēl ir rūpīgāk jāziņo par novērotajām putnu sugām dažādās Latvijas vietās.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina arī nākamajos gados ziņot par ligzdojošajiem putniem portālā Dabasdati.lv, tādējādi sniedzot ieguldījumu Eiropas ligzdojošo putnu atlanta sastādīšanā. Portālā Dabasdati.lv par ligzdojošajiem putniem ir iespējams ziņot, izmantojot “parasto” ziņošanas formu, gan speciāli ligzdojošo putnu uzskaitēm izstrādāto sadaļu, gan arī izmantojot viedtālruņu lietotni “Dabasdati.lv” (pieejama Android ierīcēm bez maksas Google Play veikalā).

Latvijā svīres būs iespējams novērot vēl līdz oktobrim. Paši vēlākie novērojumi ir bijuši novembra sākumā (pēc putni.lv ziņām ). Tie pamatā ir caurceļojoši putni, kas savas ligzdošanas gaitas pavadījuši uz ziemeļiem no Latvijas. Šiem putniem var pievērst arī pastiprinātu uzmanību, jo pastāv varbūtība pamanīt bālo svīri Apus pallidus un Alpu svīri Tachymarptis melba , kas ligzdo Eiropas dienvidos, bet Latvijā vēl nav oficiāli konstatētas.

Arī citi migrējošie putni dodas vai tūlīt dosies uz ziemošanas vietām. Mājas strazdi no Latvijas jau jūlijā barojās Vācijas un citu Eiropas valstu vīnogu laukos. Savukārt daļa balto un melno stārķu, bezdelīgu un daudzi citi putni arī ir sākuši ceļu uz Āfriku. Piemēram, Lietuvā par balto stārķu aizlidošanas dienu tradicionāli uzskata 24.augustu – Sv. Baltrameja dienu.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

„Valmiermuižas alus” ir maza muižas darītava, kurā nesteidzīgi brūvē dzīvo alu. Esam apņēmušies kopt alus baudīšanas kultūru Latvijā, piedāvājot arvien bagātākas alus garšas, lai svētku galdā miestiņš atkal stāvētu goda vietā. Katrai lietai sava vieta! Tāpēc, lai Valmiermuižas alus darītavas izbraukumu tirdzniecības saimniecību uzturētu kārtībā un līdz ar siltajiem pavasara saules stariem brauktu uz tuvu un tālu pilsētu svētkiem, aicinām saimē IZBRAUKUMU SAIMNIECĪBAS PĀRZINI (mantzini) darbam vasaras sezonā Valmiermuižas alus izbraukumu saimniecības noliktavā, Alejas ielā 12/1, Valmiermuižā. Mēs piedāvājam: atalgojumu 5,50 EUR stundā (bruto), ērtu darba laiku - darba dienās plkst.8.00-17.00, darbinieku papildu labumus, darbu draudzīgā un latviskā saimē. Tavas ikdienas atbildības būs: turēt rūpi par izbraukumu inventāra tehnisko stāvokli, apkopi un uzskaiti, komplektēt pasūtījumus izbraukumu pasākumiem, uzturēt tīrību un kārtību noliktavā. No Tevis sagaidām: vēlmi uzlabot, attīstīt un ieviest jauninājumus, dzīvesprieku un kārtības mīlestību, pozitīvu attieksmi pret dzīvi,krampi velt alus mucu un celt alus kasti. Sūti savu CV un pārliecības vēstuli ar norādi „Izbraukumu saimniecības pārzinis” uz darbs@valmiermuiza.lv līdz š.g. 30. maijam! Vairāk par mums #valmiermuiža Facebook, Instagram un valmiermuiza.lv. SIA „Valmiermuižas alus”, reģ. Nr. 400037524585. Profesija: MANTZINIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Alejas iela 12/1, Valmiermuiža, Valmieras pag., Valmieras nov. Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2024-05-30 Darba sākšanas datums: 2024-05-30 Kontaktpersona: Baiba Putniņa

Mūsu partneri