Valmieras Ziņas

Iedzīvotāji iesaistās Burtnieka ezera izpētē

Lasīšanas laiks: 2 min

Otrdien, 18.augustā, pie Burtnieku centra kanāla norisinājās Burtnieka ezera zinātniskajai izpētei veltīts pasākums, kura laikā caur interaktīvām darbnīcām dalībniekiem bija iespēja iepazīt ezera barības ķēdi un uzzināt, kā to var ietekmēt klimata pārmaiņas, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Vides risinājumu institūta pārstāve Guna Dātava.

Pētniecības darbi Burtniekā norisinās jau trīs gadus, bet šogad pirmo reizi tiek pētīts klimata izmaiņu pastiprinātais fenomens – zilaļģu ziedēšana un tās ietekme uz ezera ekosistēmas funkcionēšanu, stabilitāti un bioloģisko daudzveidību. Pētījumu veic augsti kvalificēta Vides risinājumu institūta un Latvijas Hidroekoloģijas institūta zinātnieku komanda, un tā rezultāti tiks izmantoti, lai izstrādātu zinātniski pamatotus un pārdomātus ezera apsaimniekošanas priekšlikumus.

Pasākuma laikā lieliem un maziem dalībniekiem bija iespējams iepazīt metodes, ar kurām zinātnieki pēta katru ezera barības ķēdes posmu un uzdot interesējošos jautājumus par klimata izmaiņām un aļģu ziedēšanu ezerā – kāpēc tas notiek, vai peldēties ir droši, vai noķertās zivis ir droši ēst? Izpētes darbnīcās interesenti ievāca zivju paraugus, tos šķiroja, mērīja un analizēja paraugu kuņģa sastāvu. Citās darbnīcās zinātnieki demonstrēja gliemeņu ūdens dzidrināšanas spējas. Savukārt, caur mikroskopiem bija iespējams aplūkot ezerā mītošo zooplanktonu un fitoplanktonu, tai skaitā toksiskās zilaļģes.

Izpētes projekta ietvaros līdz nākamā gada maijam zinātnieki pētīs ne tikai Burtnieka, bet arī Alūksnes ezeru. Rezultāti visiem interesentiem būs pieejami projekta tīmekļa vietnē un pašvaldībās. Projektu finansiāli atbalsta Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instruments un to līdzfinansē Vides risinājumu institūts un Latvijas Hidroekoloģijas institūts.

Projekta tīmekļa vietne pieejama: www.cycle.videsinstituts.lv

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Lat Met" pamatā ir metālapstrādes uzņēmums, kas specializējies praktisku dekoratīvo metāla izstrādājumu ražošanas jomā (vieglie metāla izstrādājumi), pasūtījumi tiek izgatavoti gan pēc privātpersonu, gan industriālo klientu pasūtījumiem. Margas, kāpnes, tirdzniecības stendi, vides priekšmeti, parka soliņi, velo statīvi, nojumes, metināti nestandarta izstrādājumi būvniecībai un mašīnbūvei. Sadarbības partneri Latvijā un Skandināvijā. SIA "LAT MET" aicina darbā metinātāju Galvenie amata pienākumi: Metināšanas darbi izmantojot MIG/MAG, jāmetina margas, kāpnes u.c. Metināšanas darbu veikšana vadoties pēc rasējumiem SIA "Lat Met" nodrošina: Darba veikšanai nepieciešamos apstākļus, vidi un iekārtas Paveiktajam darbam un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu Prasības pretendentiem: Darba pieredze metināšanā (metālapstrādē) Spēja patstāvīgi un kvalitatīvi veikt darba uzdevumus Prasme lasīt tehniskos dokumentus Pozitīva attieksme, motivācija strādāt un mācīties Par priekšrocību tiks uzskatīts: Pieredze metālapstrādē Prasme metināt ar TIG Darba vieta: Rubenes metāla apstrādes cehs "Meistari", Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300 metri no Rubenes baznīcas), saskaņā ar montāžas grafiku klientu objektos. Atalgojums : 1460,00 EUR (Bruto) Papildus informācija Mob. 27314092 (Artis) Profesija: METĀLMATERIĀLU METINĀTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-29

Mūsu partneri