Valmieras Ziņas

Pilsētas svētkos Valmieras muzejs piedāvās krāšņas aktivitātes

Lasīšanas laiks: 3 min

Šogad Valmieras pilsētas svētkos “Valmiera virmo!”, kas norisināsies no 6.augusta līdz 8.augustam, aktīvi iesaistīsies arī Valmieras muzejs, piedāvājot divas krāšņas aktivitātes – bilžu un tērpu izrādi “Pils mistērijas” un tradicionālo svētku tirdziņu ar pasākumu “Svētki pilī”.

Pils mistērijas

Ceturtdien, 6.augustā, plkst.23 Valmieras muzejs piedāvās skatītājiem bilžu un tērpu izrādi “Pils mistērijas”. Viduslaiku Eiropā mistērijas radās kā teātra un dramaturģijas forma, kas attīstījās no izrādēm, ko baznīcās uzveda garīdznieki. Sākotnēji mistērijas izrādīja reliģisku svētku laikā, taču ar laiku tās sāka spēlēt arī citās dienās. Tās tika uzvestas vienkāršā tautas valodā, un katrai izrādei tika izvēlēts noteikts temats. Viduslaikos izrādēs nereti piedalījās aptuveni 300 aktieru no dažādiem sociāliem slāņiem. Mistērijas veidošanu pārraudzīja spēles vadītājs, kurš bija atbildīgs par dekorācijām, lomu sadalījumu, rekvizītiem.

Valmieras pilsētas svētkiem muzejs izveidojis stāstu par Valmieras pili, par cilvēkiem, kuri dzīvojuši pilsētā. Cilvēku dzīve laiku griežos tiks parādīta ar vēsturisko tērpu palīdzību. “Pils mistērijas” stāstīs par cilvēku ģērbšanās paradumiem no 9. līdz 20.gadsimtam. Neskatoties uz to, ka Valmiera gadsimtus atpakaļ bija tikai tāda maza pilsētiņa Eiropas krustcelēs, modes tendences šeit bija tādas pašas kā citur pasaulē. 9.-12.gadsimta seno baltu tērpu paraugi saglabājušies arheoloģiskajos materiālos. 13.gadsimtā krustneši atnesa audumus un modes tendences no Eiropas un Austrumiem. 14., 15.gadsimtā tērpu stili un audumi ceļoja kopā ar Hanzas tirgotājiem. 16.gadsimtā par Renesanses modes izplatītāju kļuva reformācija, kurā bija aktīvi iesaistīta arī Valmiera. Modi vairs nediktēja dižciltīgie, bet tirgotāju ģildes un amatnieku cunftes. 17. un 18.gadsimts tērpu vēsturē bija darinātāju prasmju un talanta augstākā izpausme. Sekoja laiks, kad mode atgriezās pie antīkām vērtībām. 19.gadsimta sākumā Valmierā, tāpat kā visur pasaulē, sajūsminājās par vēsturiskiem romāniem par daiļām dāmām un galantiem bruņiniekiem. Romantiskā jūsma izpaudās arī valmieriešu tērpos. Gadsimta beigās Valmierā sāka kursēt vilcieni, bet tikai retais šodien zina, ka braukšana ar vilcienu atstāja lielu iespaidu uz modi, jo ar pārmērīgi kuplajiem svārkiem dāmas nevarēja iekāpt vagonos. 20.gadsimtā mode mainījās nevis pa simtgadēm, bet pa desmitgadēm. Tai sekoja līdzi arī Valmiera, un to apliecina fotogrāfijas muzeja krājumā.

“Pils mistērijas” būs stāsts par gadsimtu elpu, kas no Eiropas un pasaules atnesa izmaiņas valmieriešu apģērbā un dzīvē. Jo stāsts par tērpu ir arī stāsts par ceļojumiem, sociālo statusu, manierēm, mūziku, dejām, kosmētiku un sadzīvi.

Piektdien, 7.augustā, muzejs bez maksas piedāvās aplūkot trīs izstādes Izstāžu namā un apmeklēt ekspozīciju Vecajā aptiekā un Maršnera namā. Valmieras muzejam būs mainīts darba laiks, līdz ar to 7.augustā apmeklētājiem tas būs atvērts no plkst.13 līdz plkst.20.

Svētki pilī

Sestdien, 8.augustā, no plkst.9 līdz plkst.16 muzejnieki rīkos tradicionālo amatnieku gadatirgu. Pulcēsies amatu meistari un mājražotāji no Vidzemes un citiem Latvijas novadiem. Savukārt pils teritorijā darbosies laukums “Svētki pilī”.

Svētki viduslaiku pilī nozīmēja tirgošanos, mūziku, atrakcijas un spēles, greznus tērpus un pieņemšanu pie pils saimniekiem. Arī mūsu „pils svētkos” laukumā būs iespējams tirgoties, piedalīties veiklības demonstrējumos, pielaikot vēsturiskos tērpus un tajos fotografēties. Zīlnieces zīlēs, bet āksts jokosies. Ģimenēm piedāvāsim spēlēt šodien zināmas spēles, kas nāk no viduslaikiem. Visu tirgus laiku Izstāžu nama cokolstāvā darbosies izstāde “Lelles, lellītes. Spēles, spēlītes.” Būs iespējas baudīt atspirdzinājumus, degustēt un pašiem izmēģināt roku dažādās darbnīcās. Laukumā darbosies piparkūku glazēšanas darbnīca, tējas paviljons, sviestmaižu darbnīca, mandalu darbnīca, viduslaiku kosmētikas salons mazām princesēm, kā arī vārīsies “karaļa zupa”. Savus labumus piedāvās arī beķeri, miesnieki, siernieki, kalēji, audēji, kocinieki un podnieki. Savukārt no plkst.12 līdz 13 būs iespēja paviesoties pie pilskunga un pilskundzes audiencē.

Kokapstrādes uzņēmums SIA Silviko aicina darbā traktortehnikas vadītāju zāģbaļķu šķirošanas līnijā. Darba pienākumi: darbs uz frontālā iekrāvēja- zāģbaļķu padošana uz šķirošanas līniju; z/b izkraušana un pārkraušana; z/b blakusproduktu uzkraušana; uzturēt traktortehniku un savu darba vietu darba kārtībā. Prasības kandidātiem: atbilstošas kategorijas traktortehnikas vadītāja apliecība; iepriekšēja pieredze kokapstrādes uzņēmumā tiks uzskatīta par priekšrocību; vēlama pieredze darbā uz frontālā iekrāvēja; prasme strādāt komandā un spēja pielāgoties nestandarta situācijām; Piedāvājam: atbildīgu darbu stabilā ražošanas uzņēmumā; standarta darba laiku; sociālās garantijas; konkurētspējīgu atalgojumu; Izglītības līmenis: vidējā speciālā Stundas likme: 9.50 EUR (atalgojums ir atkarīgs no prasmēm un pieredzes) Darba vietas adrese: “ Briede”, Zilākalna pagasts, Valmieras novads Darba laika veids: Normāls darba laiks Slodze: viena vesela slodze CV iesniegt pa e-pastu: silvikozagetava@inbox.lv Profesija: TRAKTORTEHNIKAS VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Briede, Zilākalna pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-10 Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Vidzemes Augstskola izsludina konkursu uz vakanto amatu Vidzemes Augstskolas Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūtā: - vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Ekonomika un uzņēmējdarbība, apakšnozare Tirgzinība Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona, kurai ir doktora zinātniskais grāds, pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus un vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kurai zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem (saskaņā ar “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā”, www.va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakanto amatu viena mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas datuma oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis” jāiesniedz institūta direktoram adresēta motivācijas vēstule, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par dalību/vadību pētnieciskos projektos un angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa: vadošajam pētniekam 8,77-52,62 EUR/h atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-09 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Valmieras tehnikums aicina darbā  Metodiskā centra vadītāju (profesiju klasifikatora kods 2351 01)  (uz nenoteiktu laiku) Mēs piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā (klātienes darbs) Stabilu atalgojumu (no 1843,00 EUR mēnesī, pirms nodokļu nomaksas) Sociālās garantijas (veselības apdrošināšanas polise pēc pārbaudes termiņa) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Atbalstu no kompetentiem kolēģiem Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Tavā pārziņā būs: Plānot, vadīt un organizēt Valmieras tehnikuma Metodiskā centra darbu Vadīt un organizēt izglītības metodiķu, metodisko jomu un profesionālās izglītības programmu koordinatoru, mūžizglītības moduļu un profesionālo izglītības pedagogu metodisko darbu un sadarbību komisijās, darba grupās Veikt metodisko darbu metodiskās virsvadības jomā "Mehatronika" un citās STEM jomas profesionālās izglītības programmās Tev nepieciešams : Augstākā izglītība pedagoģijā; vadības zinībās vai inženiertehniskajās un līdzīgās nozarēs (vēlams pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmas sertifikāts 72h apjomā) Pieredze vadošā administratīvajā darbā izglītības institūcijā /iestādē Valsts valodas prasme augstākajā līmenī Angļu valodas zināšanas ne zemāk kā B1 līmenī Prasmes darbā ar datoru (MS Office programmas) Kompetences: augsta atbildības sajūta, spēja patstāvīgi pieņemt lēmumus, pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu, psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra B kategorijas autovadītāja apliecība Tālrunis informācijai: direktores vietniece Inga Zariņa-Bojāre 29191344 CV, motivācijas vēstuli un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e-pastu personals@valmierastehnikums.lv Pieteikumu sūtīt uz e-pastu ar norādi “Metodiskā centra vadītājs” līdz 2024.gada 24.maijam. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti (Vispārīgā datu aizsardzības regula, turpmāk - VDAR) 13. pantu, Valmieras tehnikums informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs vakances atlases konkursa norisi; 2) iepriekš minētās jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir Valmieras tehnikums, reģistrācijas Nr. 90009612809, Vadu iela 3, Valmiera, LV-4201, skola@valmierastehnikums.lv. Profesija: IZGLĪTĪBAS METODIĶIS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-24 Kontaktpersona: Inga Zariņa-Bojāre Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri