Valmieras Ziņas

Trešā daļa iedzīvotāju ēd pākšaugus tikai reizi mēnesī

Lasīšanas laiks: 2 min

Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs ēd pākšaugus vidēji reizi nedēļā, savukārt 31% aptaujāto ēd pākšaugus tikai vienu reizi mēnesī vai retāk, secināts “Rimi Latvia” un SKDS veiktajā iedzīvotāju ēšanas paradumu pētījumā. Taču veselīgā uztura speciāliste Inga Pūce atgādina, ka vasaras vidus ir svaigo pākšaugu laiks, kad ir svarīgi papildināt organismu ar šķiedrvielu un vitamīnu daudzumu, ko sniedz svaigie pākšaugi, informē Inga Bite, SIA “Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītāja.

Pākšaugus var uzskatīt par šķiedrvielu karali, un tie ir pieskaitāmi pie augu izcelsmes olbaltumvielām, kas satur astoņas neaizvietojamas aminoskābes. Tie ir būtisks olbaltumvielu avots, kas ir nozīmīgs organisma struktūras nodrošināšanai un imunitātei, ko ir īpaši svarīgi uzņemt ikdienā, gan tiem, kas neēd gaļu, gan arī cilvēkiem, kas aktīvi nodarbojas ar sportu. Tieši neilgais laiks no jūlija līdz augusta vidum dēvējams par īsto svaigo pākšaugu laiku, kad Latvijā pieejami svaigie zirnīši un lielās pupas pākstīs jeb tā sauktās cūku pupas, izbaudot svaigās garšas un uzņemot visus vērtīgos vitamīnus.

“Pākšaugi ir diezgan grūti pārstrādājama pārtika, tādēļ iesaku tos lietot kopā ar graudaugiem, piemēram, rīsiem, lai nolīdzsvarotu olbaltumvielu daudzumu, vai arī ar dārzeņiem, pievienojot sviestu vai eļļu. Lai arī viens no tradicionālajiem latviešu ēdieniem ir zirņi ar speķi, neiesaku ar to aizrauties, jo tas organismam ir smags ēdiens. Savukārt, lai palīdzētu ķermenim pārstrādāt uzņemtās olbaltumvielas, pākšaugus ir ieteicams ēst kopā ar pienskābi saturošiem produktiem, piemēram, kefīru,”

iesaka veselīgā uztura speciāliste Inga Pūce.

Speciāliste atzīmē, ka svaigā veidā ir ieteicams ēst tikai cukurzirņus, savukārt pārējos pākšaugus ir ieteicams vārīt vai konservēt. Zirņus un pupiņas pirms vārīšanas noteikti ir jāizmērcē vismaz 8 – 12 stundas, lēcas var iemērkt vien uz pāris stundām. Ja pākšaugiem tiks pievienotas skābi saturošās garšvielas vai mērces, piemēram, tomātu mērce, to vislabāk ir darīt tikai vārīšanas beigās, lai pākšaugi gatavošanas procesā kļūtu mīkstāki.

Pākšaugi ir viegli pagatavojami un sniedz plašas variācijas – svaigie salāti, biezeņi, zupas, pīrāgi un otrie ēdieni. Ziemas periodā šie dārzeņi nav pieejami svaigā veidā, tādēļ ieteicams izmantot pākšaugu sezonas sniegtās iespējas un pēc iespējas biežāk iekļaut tos ēdienkartē, iesaka uztura speciāliste.

 

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

BONO ir kokrūpniecības un mežsaimniecības nozares uzņēmums. Uzņēmuma darbības virzieni aptver kokmateriālu ieguvi, loģistiku, pirmapstrādi, tālākapstrādi, tirdzniecību un koka māju ražošanu. BONO ir kļuvis par pilnībā integrētu uzņēmumu grupu, kas tiecās izmantot vismodernākās tehnoloģijas un ražošanas metodes, lai koksne iegūtu augstāku pievienoto vērtību visos vērtību ķēdes posmos. Grāmatveža palīgu GALVENIE DARBA PIENĀKUMI: Pavadzīmju pārbaude; Grāmatvedības procesi atbilstoši LR likumdošanai un uzņēmuma izstrādātajiem procesiem; Kokmateriālu iepirkumu, pārdošanas dokumentu apstrāde; Inventarizācijas datu salīdzināšana, grāmatošana; GALVENĀS PRASĪBAS: Izglītība grāmatvedības, finanšu vai ekonomikas jomā; Darba pieredze līdzvērtīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību; Izcilas iemaņas ar MS Office, pieredze darbā ar MS Navision; Vēlme nepārtraukti attīstīties, apgūt jaunas prasmes un rīkus; Prasme plānot savu laiku, noteikt prioritātes; Augsta atbildības sajūta, precizitāte; Labas saskarsmes prasmes; Teicamas latviešu valodas zināšanas; MĒS PIEDĀVĀJAM: • Profesionālas pilnveides iespējas; • Veselības apdrošināšanu; • Mūsdienīgu un ērtu darba vidi Beātes ielā 5, Valmierā, LV-4201. • Pieredzei un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu sākot ar EUR 1000 pirms nodokļu nomaksas (bruto). CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: ruta.lacberga@bonotimber.com Tālrunis informācijai: 27803960 Profesija: GRĀMATVEŽA PALĪGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Beātes iela 5, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Bankas / Apdrošināšana / Finanses/Grāmatvedība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-06-28 Kontaktpersona: Rūta Lacberga

Mūsu partneri