Valmieras Ziņas

Pārmērīgs elektropreču patēriņš nogalina

Lasīšanas laiks: 3 min

2017.gadā biedrība homo ecos: īstenoja projektu “Informatīva un izglītojoša sociālā akcija par elektropreču patēriņa ietekmes uz vidi samazināšanu”. Projekta galvenā ideja bija informēt sabiedrību par elektroierīču ražošanas un izmešanas postošajām sekām.

Elektroierīces pēdējo dekāžu laikā kļuvušas par neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Dzīve vairs nav iedomājama bez sadzīves tehnikas, bet vēl jo vairāk – bez mobilajiem telefoniem un datoriem. Ierīču ražotāji peļņas gūšanas nolūkos ar dažādiem līdzekļiem samērā veiksmīgi cenšas pārliecināt patērētājus, ka telefoni un datori ir jāmaina ļoti bieži (reizi 1-2 gados). Bieži vien lasām ziņas, ka ražotāji precēs radījuši t.s. ieplānoto novecošanu, tas nozīmē, ka ierīces mūžs tīšuprāt ir saīsināts, bieži vien aptuveni līdz brīdim, kad ražotājs nāk klajā ar jaunu modeli. Citos gadījumos ražotāji savas ierīces padara ļoti sarežģīti vai pat neiespējami salabojamas, tādējādi panākot, ka lētāk un ērtāk patērētājam ir nopirkt jaunu. Protams, lielu lomu patērētāju uzvedības modelēšanā spēlē arī mārketinga triki, kurus mazās elektronikas ražotāji prot izcili. Piemēram, mobilais telefons un portatīvais dators ar reklāmas palīdzību ir sasaistīti ar statusa un dzīvesstila demonstrāciju.

Elektropreču ražošana nodara lielu kaitējumu videi, jo ražošanas izmaksu samazināšanas nolūkā ražošana parasti notiek attīstības valstīs, kurās vides aizsardzība pastāv ļoti zemā līmenī. Elektronikas ražošanā izmanto smagos metālus un citas videi kaitīgas vielas, kas nonāk pazemes ūdeņos un strauji izplatās plašā teritorijā, saglabājas tur ļoti ilgu laiku, kā arī nokļūst barības ķēdē, izraisot ļoti smagas veselības problēmas.

Elektropreču ražotāji bieži izvēlas izmaksu samazināšanas nolūkos ražošanu veikt attīstības valstīs. Bet kādēļ ražošana tur ir tik lēta? Tas tā ir, jo šajās valstīs bieži nepastāv darba aizsardzība, tāpēc strādniekus var nodarbināt ļoti garas stundas bez pārtraukuma bīstamos darba apstākļos vai izmantot bērnu darbaspēku.

Pēc tam, kad elektroierīces mums vairs nav vajadzīgas, tās ir jānodod pārstrādei. Tomēr pat pareizi sašķirotas elektroiekārtas rada lielu kaitējumu, jo tikai pavisam nelielu daļu no izejmateriāliem var atgūt izmantošanai atkārtoti. Daļa elektronikas atkritumu nonāk attīstības valstīs, kur cilvēki ar primitīvām un veselībai un videi ļoti kaitīgām metodēm no tiem atgūst dažādus vērtīgos materiālus.

Paraugoties uz situāciju kopumā, var redzēt, ka vides un sociālas problēmas ir saistītas ar vairākiem ar elektroiekārtu ražošanu un pārstrādi saistītiem aspektiem. Ir svarīgi atcerēties, ka, nopērkot kārtējo telefonu, mēs ar savu naudu atbalstām videi un cilvēkiem kaitīgu procesu. Katru reizi, kad paņemam rokās savu telefonu, jācenšas atcerēties, ko tas patiesībā nozīmē. Varbūt ielikt to maciņā, lai paildzinātu tā mūžu? Varbūt jaunu pirkt tikai tad, kad vecais nolietojies tik ļoti, ka to vairs nevar salabot, nevis reizi gadā vai divos?

Par šiem un daudziem citiem jautājumiem biedrība homo ecos: runāja projekta „Informatīva un izglītojoša sociālā akcija par elektropreču patēriņa ietekmes uz vidi samazināšanu” ietvaros. Notika vairāki pasākumi skolās, kur vecāko klašu skolēni tika informēti par elektroierīču tumšo pusi, pēc tam radošajās darbnīcās viņi mācījās labāk izprast ierīces, ko ikdienā izmanto, kā arī pagarināt to mūžu. Projekta ietvaros notika arī pasākumi vairākās Latvijas pilsētās – mantu labotavas jeb repair cafe, kur cilvēki nāca ar savām saplīsušajām elektroiekārtām un vietējie meistari/entuziasti palīdzēja vai iemācīja, kā tās salabot, tādējādi parādot, ka lielā daļā gadījumu izmest nav vienīgā iespējamā rīcība. Projekts tiek īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu.

 

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Gaļas pārstrādes uzņēmums SIA „Kurzemes Gaļsaimnieks” aicina savai komandai pievienoties: TIRDZNIECĪBAS PĀRSTĀVI VIDZEMĒ Galvenie pienākumi: Darbs ar esošajiem klientiem. Jaunu klientu piesaiste. Esošo klientu apkalpošana, gaļas produkcijas pārdošana; Darbs ar svaigās un gatavās gaļas produktiem. Produkcijas sortimenta pārzināšana; Tirgus situācijas apsekošana, analīze un iespējamo izmaiņu izvērtēšana nozarē; Atskaites. Atskaitīšanās vadībai saskaņā ar dotajiem darba uzdevumiem un prasībām, ievērot iekšējās kārtības noteikumiem. Prasības kandidātiem: Valodas: Ļoti labas latviešu valodas zināšanas; Pieredze: vismaz 2 gadu darba pieredze tirdzniecības pārstāvja amatā. (Iepriekšēja pieredze aktīvā tirdzniecībā, kas saistīta ar pārtikas produktu pārdošanu tiks uzskatīta par priekšrocību). Prasmes un īpašības: Ļoti labas pārdošanas un prezentācijas prasmes ; aktivitāte, mērķtiecīgums, atklātums, uzticamība, ar radošu pieeju un prezentācijas prasmēm, komunikabilitāte, atbildība. Citas prasības: B kategorijas autovadītāja apliecība. Uzņēmums piedāvā: Atalgojums: Pamatalga no 1200, - EUR līdz 1700, -EUR (bruto) plus % piemaksas atkarībā no ikmēneša plāna izpildes rezultātiem un pārdošanas apjomiem; Aprīkojums: visi darbam nepieciešamie instrumenti – darba transports, telefons. Darba vieta: Vidzemes reģionā. Darba laiks: pilna slodze. Darba vieta SIA „Kurzemes Gaļsaimnieks”. Profesija: Tirdzniecības pārstāvis Darba devēja statuss: Juridiska persona Kompānijas nosaukums: SIA Kurzemes Gaļsaimnieks Reģistrācijas numurs: 42103022606 Darba dienas: Darbadienas Darba laiks: 08:00 - 18:00 Atrašanās vieta: Rīga, Āgenskalns Adrese, iela: Bukaišu iela 2

Mūsu partneri