Valmieras Ziņas

Recepte: Krēms brulē un eklēri

Lasīšanas laiks: 3 min

Vasaras vakariem piemīt īpaša burvība – iespējams ne tikai baudīt skaistus saulrietus un laiski pavadīt laiku kopā ar mīļajiem pie jūras vai piemājas dārzā, bet arī iepriecināt sevi un līdzcilvēkus ar gardām vakariņām un desertiem brīvā dabā. Ja vēlies pagatavot restorāna cienīgu un izsmalcinātu desertu, talkā nāks Francijas garšas. Pavāre Liene Zemīte stāsta, kā pagatavot burvīgus franču desertus.

Krēms brulē

Klasiskais Francijas virtuves deserts ar krēmīgu vaniļas garšu un lūstošu cukura virskārtiņu atrodams teju katra restorāna ēdienkartē. Lai gan var šķist, ka deserta pagatavošana ir grūta un laikietilpīga, Liene Zemīte norāda, ka tā nebūt nav. Nepieciešamas tikai pareizās sastāvdaļas un aprīkojums, lai ikviens restorāna cienīgo desertu pagatavotu arī mājas apstākļos.

Nepieciešams:

  • Saldais krējums 500 ml,
  • Pūdercukurs 50 g,
  • Olu dzeltenumi 5 gab,
  • Vaniļas pāksts 1 gab,
  • Cukurs 4 ēd.k.

Pagatavošana:

  1. Krāsni uzkarsē līdz 140 grādiem. Katliņā karsē saldo krējumu un pārgrieztu vaniļas pāksti, līdz tas sāk burbuļot, tad to noņem no uguns un atdzesē.
  2. Saputo olu dzeltenumus ar pūdercukuru līdz vieglām, gaiši dzeltenām putām, tad saputo atdzisušo saldo krējumu. Abas masas savieno, samaisa un lej trauciņos.
  3. Dziļā pannā lej ūdeni un ūdens peldē liek salietos trauciņus. Pēc ievietošanas cepeškrāsnī cep aptuveni 40 min. Atdzesē.
  4. Pārber cukuru un ar degli aizdedzina, kamēr cukurs karamelizējas. Dekorē ar svaigām ogām.

Eklēri

Gardie plaucētās mīklas kārumi, kas tiek pildīti ar bagātīgu sviesta krēmu un apklāti ar šokolādes glazūru, arī nāk no Francijas. Eklērus iecienījuši kā pieaugušie, tā bērni, tādēļ šī deserta pagatavošana un baudīšana pēc vakariņām palutinās ikvienu saldummīli. Klasiskajiem eklēriem ir šokolādes un vaniļas garša, tomēr populāras kļūst arī citas garšu variācijas – tumšās šokolādes vietā izmanto balto, bet krēma pildījumos sastopamas arī ogu, augļu un riekstu garšas.

Nepieciešams:

Eklēra pamatam:

  • Ūdens 125 ml,
  • Piens 125 ml,
  • Sviests 100 g,
  • Sāls 5 g,
  • Cukurs 5 g,
  • Kviešu milti 140 g,
  • Olas 5 gab.

Glazūra:

  • Vīnogu kauliņu eļļa 20 g,
  • Tumšā šokolāde 150 g,
  • Ogas dekoram.

Tumšais krēms:

  • Piens 500 ml,
  • Cukurs 100 g,
  • Olu dzeltenumi 80 g,
  • Kukurūzas ciete 120 g,
  • Tumšā šokolāde 200 g.

Pagatavošana:

Gatavo eklēru mīklu:

  1. Katliņā uz vidējas uguns lej un karsē ūdeni, pienu, sviestu, sāli un cukuru. Ar koka karoti maisa, lai nepiedeg.
  2. Kad šķidrums sāk vārīties, ātri tam pievieno miltus un ļoti strauji maisa, kamēr rodas viendabīga masa. Tad mīklu liek bļodā un ar mikseri pa vienai ieputo olas, kamēr veidojas spīdīga, krēmīga masa.
  3. Konsistencei jābūt tik stingrai, lai to varētu izspiest caur konditorejas maisiņu un masa neizplūstu.
  4. Uz pannas klāj pergamentu un izspiež garenas formas eklērus, atstājot atstarpi, jo eklēri cepšanās laikā pūtīsies.
  5. Tad pannu ar eklēriem liek iepriekš sakarsētā krāsnī 160 grādos aptuveni 45 min, kamēr eklēri kļūst zeltaini brūni. Kad tie gatavi, eklērus atdzesē.

Tumšā krēma pagatavošana:

  1. Olu dzeltenumus sajauc ar cukuru un kukurūzas cieti. Karsē pienu.
  2. Karstā pienā lej olu dzeltenumu masu un, strauji maisot, karsē, kamēr krēms sāk biezēt.
  3. Noņem no uguns, samaisa un iemaisa tumšo šokolādi. Tad to samaisītu un atdzesētu pilda eklēros.
  4. Glazūrai ūdens peldē izkausē šokolādi, pievieno eļļu, samaisa un glazē eklērus. Dekorā liek ogas, pistācijas.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Metālapstrādes uzņēmums SIA BALTMA aicina darbā CNC iekārtu operatoru—iestatītāju. Ja Tev ir vidējā profesionālā, augstākā vai nepabeigta augstākā inženiertehniskā izglītība metālapstrādes nozarē, interesē CNC virpošanas un frēzēšanas procesi – pievienojies mūsu komandai! Ko mēs sagaidām? Pozitīvu attieksmi pret darbu, atbildību un precizitāti, spēju strādāt komandā, patstāvīgi pieņemt lēmumus un organizēt savu darbu. Kādi būs Tavi pienākumi? Iestatīt un uzraudzīt CNC virpošanas un frēzēšanas iekārtas, nodrošināt ražošanas procesu un pārraudzīt produkcijas kvalitāti. Par priekšrocību uzskatīsim izglītību metālapstrādes jomā un pieredzi darbā ar CNC iekārtām. Ko mēs piedāvājam? Darbu strauji augošā uzņēmumā, stabilu un progresīvu atalgojumu no 1500 eiro mēnesī BRUTO (pēc pārbaudes laika), darbu maiņās (6:00 – 14:30 rīta maiņa un 13:30 – 22:00 vakara maiņa), sociālās garantijas un veselības apdrošināšanu, nelaimes gadījumu apdrošināšanu, apmaksātas sporta un atpūtas aktivitātes (trenažieru zāle un peldbaseins), labus darba apstākļus dinamiskā kolektīvā, darbu ar jaunākajām CNC iekārtām, regulāras apmācības, iespēju profesionāli pilnveidoties un īstenot inovatīvas idejas, pieredzes apmaiņu ārvalstu komandējumos. Pieteikšanās: Motivācijas vēstuli un CV sūti uz e-pastu: info@baltma.lv, vai atnes personīgi uz SIA BALTMA Kauguru iela 19, Valmiera ar norādi “CNC operatora vakance”. Profesija: DATORIZĒTĀS CIPARU VADĪBAS (CNC) METĀLAPSTRĀDES DARBAGALDU OPERATORS Algas izmaksas veids: Akordalga Darba vietas adrese: LATVIJA, Kauguru iela 19, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Kontaktpersona: CV sūtīt uz e-pastu: info@baltma.lv vai zvanīt pa tālruni 64207220 Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

CNC operatori /iestatītāji CNC virpošanas un frēzēšanas uzņēmums “Baltma” aicina Jūs pievienoties komandā! Pievienojies strauji augošam uzņēmumam Valmierā. Piedāvājam: darba laiku darba dienās: no 6:00 līdz 14:30 un no 13:30 līdz 22:00; atalgojumu sākot no 1500 līdz 2000 EUR (bruto)/mēnesī; darbam nepieciešamo apmācību un aprīkojumu; veselības un nelaimes gadījuma apdrošināšanas polisi pēc pārbaudes laika; piedāvā peldbaseina un sporta zāle apmeklējumus; atsaucīgu un profesionālu komandu.  No Jums sagaidām: iepriekšējo darba pieredzi metālapstrādē vai kokapstrādē; pieredzi ar CNC garenvirpošanas iekārtām, vai arī ar citām CNC iekārtām; pieredzi ar garenvirpošanas procesiem vai citiem CNC virpošanas vai frēzēšanas procesiem; spēju efektīvi organizēt darba ikdienu. Jums uzticēsim: sagatavot un iestatīt CNC darbagaldus ražošanai, nodrošināt produkcijas kvalitāti; uzraudzīt ražošanas procesus, instrumentu nomaiņu, materiālu papildināšanu; nodrošināt produkcijas kvalitatīvu ražošanu. Gaidīsim Jūsu CV uz cv@biuro.lv, vai zvanot pa tālruni +371 27030750. Profesija: DATORIZĒTĀS CIPARU VADĪBAS (CNC) METĀLAPSTRĀDES DARBGALDU IESTATĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Kauguru iela 19, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Uzņēmuma līgums Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Uzņēmuma līgums Aktuāla līdz: 2024-07-24 Darba sākšanas datums: 2024-04-24 Kontaktpersona: BIURO SIA

Mūsu partneri