Valmieras Ziņas

5 garšvielas sildošiem ēdieniem

Lasīšanas laiks: 3 min

Īpaši labi sildoši ēdieni noder gan pie vakariņu galda aukstākā laikā, gan rīkojot pavasara talkas un pirmos piknikus. Šāda veida ēdienus viegli var pagatavot, izmantojot kādu no piecām sildošajām garšvielām – melnos piparus, Teličeri piparus, ingveru, kariju vai kardamonu, pieredzē dalās AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

“Garšvielas ir dabīgi produkti, kas aug dažādās pasaules vietās. Tās piešķir ēdienam specifisku garšu, smaržu un paildzina to uzglabāšanas laiku. To garša un smarža tiek iegūta no oleorezīniem, ko satur augi. Aromāta stiprums atkarīgs no oleorezīnu daudzuma, kā arī to proporcijas. Garšvielas un garšaugus ēdienam var pievienot jebkurā to gatavošanas brīdī. Kad tos pievienosiet, uzgaidiet, līdz tie pilnībā sajaucas ar ēdienu. Piemēram, ilgstoša garšvielu atrašanās karstumā var mainīt to garšu. Ja ēdiena gatavošanai nepieciešams neilgs laika periods, garšvielas var pievienot sākumā. Savukārt, ja ēdiens jāgatavo ilgi, pievienojiet tās pašās beigās vai gatavošanas laikā,” aicina pamēģināt AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

Melnie pipari

Melnie pipari ir pasaulē visbiežāk izmantotā garšviela. Maltiem pipariem virtuvē vienmēr atradīsies pielietojums, taču, ņemot vērā, ka no tiem jau ir izdalījušās ēteriskās eļļas, tie nebūs tik asi un aromātiski kā svaigi malti melnie pipari. Veselus melnos piparu graudus cieši noslēgtā traukā var uzglabāt līdz pat trim gadiem. Ja jums jāizmanto malti melnie pipari, uzglabājiet tos slēgtā traukā, sekojiet rotācijas principam un bieži atjaunojiet krājumus. Vislabākais rīks piparu sasmalcināšanai un sašķelšanai ir piesta. Melnie pipari ir labs papildinājums zivju, gaļas ēdieniem, zupām, marinādēm.

Teličeri pipari

Tellicherry Garbled Special Extra Bold pipari nāk no Teličeri, Keralā, Indijā. No vienas pipara stīgas var iegūt tikai 20% šo augstvērtīgo piparu. Tie ir 4–6,5 mm lieli. Sarkanas, nogatavojušās ogas tiek novāktas un cieši iepakotas plānos džutas maisos. Tad maisi tiek ievietoti upes straumē. Pēc 1–2 nedēļām pipari tiek izcelti no upes, noberzti, lai pilnībā atbrīvotos no miziņām, un tad noskaloti. Žāvēšanas procesam jābūt ātram, lai mitrie pipari nesāktu pelēt. Būtiski, ka Tellicherry Garbled Special Extra Bold pipari pēc novākšanas tiek šķiroti. Tā kā šiem pipariem ir daudz lielāki graudi nekā citiem piparu veidiem, un tie satur vairāk nekā 3% ēterisko eļļu, šie pipari piešķir ēdienam viegli asu un niansētu garšu, nenomācot citas sastāvdaļas. Lielajiem augļiem ir patīkami sulīgs un spēcīgs aromāts, kas piešķir īpaši patīkamu un dziļu garšu – labi sader ar cepeti un citiem gaļas ēdieniem. 

Ingvers

Ingvers labi sader ar Āzijas ēdieniem, kā arī konditorejas izstrādājumiem un desertiem. Kā garšviela tiek izmantota notīrīta un samalta sakne. Ingvers ir iecienīts ķīniešu un indiešu virtuvē. Jāatceras, ka sālītiem ēdieniem ingveru jāpievieno uzmanīgi, saldajiem – pēc garšas. Lietošana: tortes un citi konditorejas izstrādājumi (piemēram, piparkūkas), ēdieni no āboliem un bumbieriem, augļu salāti, saldējums un putukrējums, dzērieni, ēdieni no dārzeņiem un sēnēm, marinādes, cūkgaļa, austrumu virtuves ēdieni no gaļas, zivs, vistas gaļas un vēžveidīgajiem. Īpaši piemērots kā garšviela pie putukrējuma un saldējuma. Vērts nobaudīt arī ļoti veselīgo ingvera tēju.

Karijs

Karijs ir garšvielu maisījums, kura sastāvā ir kurkuma, ingvers, ķimenes, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, melnie pipari, lauru lapas un grieķu sierāboliņš. Tas labi noder rīsu, vistas un cūkgaļas ēdienu pagatavošanai un iekrāsošanai. Karijs piešķir ēdienam zeltītu nokrāsu un austrumniecisku garšu. Pirms lietošanas vēlams uzkarsēt nelielā eļļas daudzumā. Piemēram, zaļais karijs ir viens no vislabāk zināmajiem un iecienītākajiem Taizemes ēdieniem. Vistas izsmalcinātajā garšā jūtams kokosriekstu piens, laims, ingvers un koriandrs.

Kardamons

Ja piparus dēvē par garšvielu karali, tad kardamonu par karalieni. Šai garšvielai ir sena vēsture, ko saista pat ar Ēģiptes valdnieci Kleopatru, bet mūsu platuma grādiem tuvāks vēsturiskais stāsts ir, ka vikingi savulaik kardamonu aktīvi izmantojuši ceptiem ēdieniem. Kardamonu daudz izmanto Indijas ēdieniem. Kardamons ir izplatīts indiešu un Tuvo Austrumu virtuvēs, kur to parasti pievieno kafijai. Kardamonu vēl var pievienot kūkām, maizei un augļu salātiem.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Metālapstrādes uzņēmums SIA BALTMA aicina darbā CNC iekārtu operatoru—iestatītāju. Ja Tev ir vidējā profesionālā, augstākā vai nepabeigta augstākā inženiertehniskā izglītība metālapstrādes nozarē, interesē CNC virpošanas un frēzēšanas procesi – pievienojies mūsu komandai! Ko mēs sagaidām? Pozitīvu attieksmi pret darbu, atbildību un precizitāti, spēju strādāt komandā, patstāvīgi pieņemt lēmumus un organizēt savu darbu. Kādi būs Tavi pienākumi? Iestatīt un uzraudzīt CNC virpošanas un frēzēšanas iekārtas, nodrošināt ražošanas procesu un pārraudzīt produkcijas kvalitāti. Par priekšrocību uzskatīsim izglītību metālapstrādes jomā un pieredzi darbā ar CNC iekārtām. Ko mēs piedāvājam? Darbu strauji augošā uzņēmumā, stabilu un progresīvu atalgojumu no 1500 eiro mēnesī BRUTO (pēc pārbaudes laika), darbu maiņās (6:00 – 14:30 rīta maiņa un 13:30 – 22:00 vakara maiņa), sociālās garantijas un veselības apdrošināšanu, nelaimes gadījumu apdrošināšanu, apmaksātas sporta un atpūtas aktivitātes (trenažieru zāle un peldbaseins), labus darba apstākļus dinamiskā kolektīvā, darbu ar jaunākajām CNC iekārtām, regulāras apmācības, iespēju profesionāli pilnveidoties un īstenot inovatīvas idejas, pieredzes apmaiņu ārvalstu komandējumos. Pieteikšanās: Motivācijas vēstuli un CV sūti uz e-pastu: info@baltma.lv, vai atnes personīgi uz SIA BALTMA Kauguru iela 19, Valmiera ar norādi “CNC operatora vakance”. Profesija: DATORIZĒTĀS CIPARU VADĪBAS (CNC) METĀLAPSTRĀDES DARBAGALDU OPERATORS Algas izmaksas veids: Akordalga Darba vietas adrese: LATVIJA, Kauguru iela 19, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Kontaktpersona: CV sūtīt uz e-pastu: info@baltma.lv vai zvanīt pa tālruni 64207220 Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

CNC operatori /iestatītāji CNC virpošanas un frēzēšanas uzņēmums “Baltma” aicina Jūs pievienoties komandā! Pievienojies strauji augošam uzņēmumam Valmierā. Piedāvājam: darba laiku darba dienās: no 6:00 līdz 14:30 un no 13:30 līdz 22:00; atalgojumu sākot no 1500 līdz 2000 EUR (bruto)/mēnesī; darbam nepieciešamo apmācību un aprīkojumu; veselības un nelaimes gadījuma apdrošināšanas polisi pēc pārbaudes laika; piedāvā peldbaseina un sporta zāle apmeklējumus; atsaucīgu un profesionālu komandu.  No Jums sagaidām: iepriekšējo darba pieredzi metālapstrādē vai kokapstrādē; pieredzi ar CNC garenvirpošanas iekārtām, vai arī ar citām CNC iekārtām; pieredzi ar garenvirpošanas procesiem vai citiem CNC virpošanas vai frēzēšanas procesiem; spēju efektīvi organizēt darba ikdienu. Jums uzticēsim: sagatavot un iestatīt CNC darbagaldus ražošanai, nodrošināt produkcijas kvalitāti; uzraudzīt ražošanas procesus, instrumentu nomaiņu, materiālu papildināšanu; nodrošināt produkcijas kvalitatīvu ražošanu. Gaidīsim Jūsu CV uz cv@biuro.lv, vai zvanot pa tālruni +371 27030750. Profesija: DATORIZĒTĀS CIPARU VADĪBAS (CNC) METĀLAPSTRĀDES DARBGALDU IESTATĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Kauguru iela 19, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Uzņēmuma līgums Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Uzņēmuma līgums Aktuāla līdz: 2024-07-24 Darba sākšanas datums: 2024-04-24 Kontaktpersona: BIURO SIA

Mūsu partneri